Foto

Beter praten over verschillen, de kinderen en andere emotionele dingen - training in september 2020

In deze laagdrempelige stap voor stap online training leren jij en je partner hoe je op een veel rustigere manier gesprekken voert met elkaar over de gevoelige onderwerpen in je relatie en met elkaars kinderen.

Zo kunnen jullie beter afstemmen en ervaar je meer rust en steun en minder ergernis. Door op een meer constructieve manier te leren praten zakken de emoties en kan je effectief tot betere afspraken komen.

Hierdoor komt er meer rust en stabiliteit tussen jullie en met de kinderen.

We starten 10 september 2020.

Herken je dit?

 • Als jullie praten leidt dat tot een hoop emoties: roepen, wenen, drama, gekwetstheid, beeld zonder klank enz.
 • Sommige belangrijke onderwerpen bespreken jullie daarom niet meer.
 • Jullie praten wel, maar dat lost niets op. Het is steeds hetzelfde gesprek met dezelfde voornemens… zonder dat er echt iets verandert.
 • Een van jullie twee is bepalend in de conversatie waardoor de ander zich overruled voelt. Een van jullie twee is beter met woorden, wil niet van het standpunt afwijken, stelt voor voldongen feiten of wordt te emotioneel of te rationeel.
 • Jullie gesprekken hebben een averechts effect: ze leiden tot meer afstand en onbegrip in plaats van toenadering tot elkaar.
 • Hierdoor geloof je niet meer in spreken samen.

Rustiger en constructiever praten is cruciaal in een samengesteld gezin

Eerst en vooral is het belangrijk om rust en steun te vinden bij elkaar. Want lang niet alle problemen kunnen oplost worden en lang niet over alles heb je controle.

Dat hoeft helemaal niet erg te zijn zolang jullie je gesteund en begrepen voelen bij elkaar. Praten en andere manieren van afstemmen helpt daar enorm bij, tenminste als je het op een goede manier doet.

Daarnaast is het zo dat er een aantal dingen zijn waar over gesproken MOET worden. Omdat er veel verschillen en gewoontes zijn bijvoorbeeld, of één van de kinderen het lastig heeft. Daar moet je afstemming over vinden. Al was het maar dat de verschillen kunnen blijven bestaan.

Stap voor stap leren hoe je met meer resultaat spreekt met elkaar

Gedurende vijf weken neem ik jou en je partner mee om te leren hoe je op een veilige manier met elkaar kan communiceren, zonder dat de emoties de pan uit vliegen. We werken rond de volgende topics:

 1. Fundament

We gaan voor een basis van respect en gelijkwaardigheid. De juiste verwachtingen van elkaar. Je krijgt een paar cruciale ‘spelregels’ van het samengesteld gezin. Over wie best eerst spreekt, wat je van ouder en stiefouder mag verwachten enz.

 1. Cirkel

Is er altijd één iemand die wil praten, die begint te huilen of te roepen, die de kop in het zand steekt, de deur uit rent, verwijten maakt? Doen jullie dat beiden? In dit onderdeel zoeken we niet naar de zwarte piet, maar leren jullie hoe jullie vicieuze cirkel er uit ziet en op welke plek je hem doorbreekt, zodat er rust komt, emoties kunnen zakken. Zo ontstaat er een manier om het ook over de moeilijke onderwerpen te hebben.

 1. Ik

‘Wat wil ik nu eigenlijk zeggen en waarom?’ Als je niet weet waarover je eigenlijk wil praten of antwoorden, wordt het moeilijk. We zoeken naar de essentie van je boodschap. Wat wil je zeggen? Waar wordt je geraakt? Wat is je behoefte? Wat is je ‘trigger’? Wat bepaalt nu eigenlijk echt jouw reactie op je partner, het kind of de situatie?

 1. Communicatie

Beter verwoorden, beter luisteren. Dat spreekt voor zich! Welke woorden moet je zeker niet gebruiken? Hoe kan je minder emotioneel op elkaar reageren? We hebben het hier ook over hoe je beter met de oude koeien omgaat. En verder: communiceren hoeft niet altijd via praten te zijn. We hebben het over hoe intimiteit, seksualiteit en leuke dingen doen en manieren ook voor verbinding en een veilige basis kunnen zorgen. Over valkuilen en to do’s.

 1. Acties

Praatjes vullen geen gaatjes. Welke concrete acties die kunnen volgen op een gesprek. Van gewoon even elkaar bijpraten, steun vragen, afspraken maken, een gesprek met de kinderen aanknopen enz. Want zonder acties verandert er niets.

5 donderdagavonden na elkaar gaan we online en leg ik je de volgende stap uit.

Geen nood, jullie blijven anoniem voor de andere deelnemers. Mij kan je vragen stellen via de chat. Telkens leg ik uit wat de volgende stap is en geef ik je een heel gestructureerde oefening, waarvan je niet mag afwijken! De week nadien bespreken we wat goed liep en wat minder goed liep en geef ik je de volgende stap.

Ik help je met verwoorden, luisteren, begrijpen, afstemmen. Ook over de moeilijke onderwerpen als de kinderen, elkaars positie, verschillen, de ex-partner, grenzen enz. Je krijgt persoonlijke feedback op oefeningen.

Van elke avond komt een opname zodat je alles opnieuw kan bekijken (niet erg dus als je eens een keertje niet kan).

Aan het einde van de vijf weken hebben jullie samen met mij een privégesprek waarin ik nog meer kan bijsturen en jullie mij al je vragen kunnen stellen.

Als bonusmateriaal heb je toegang tot de eerste twee modules van het basisprogramma waarin je leert hoe een samengesteld gezin werkt en wie welke rol heeft.

Praktisch

De prijs van dit totale traject bedraagt 269 euro per koppel incl btw bij inschrijving voor 9/9/20.

Aanmelden kan hier >>>

Het aantal plaatsen is beperkt.

Je blijft anoniem voor de andere deelnemers: je komt nooit in beeld of aan het woord en ook je naam blijft geheim.

De lessen gaan online door op donderdagavond: 10/9, 17/9, 24/9, 1/10 en 8/10/20 telkens van 20u tot 21u30

Geschikt voor jullie?

 • Jullie weten hoe het moet, maar het niet doen
 • Jullie niet weten hoe het moet, maar dat willen leren
 • Als jullie samenwonen of dat nooit van plan zijn
 • Als de kinderen het huis uit zijn of niet meer (willen) komen
 • Als alles prima gaat met de kinderen, maar er toch spanning is
 • Als minstens 1 van jullie 2 met verlangens, zorgen, onvervulde behoeften, frustraties, angsten zit
 • Als emoties vreemd terrein zijn of praten ongemakkelijk is
 • Als de ene beter te woord is dan de andere
 • Als jullie pas samen zijn of al meer dan 20 jaar
 • Als praten goed gaat, behalve over de ex, het kind of de verschillen
 • Er spanningen zijn en jullie je daar niet bij willen neer leggen
 • Als slechts 1 van jullie 2 vindt dat alles mag blijven zoals het nu is

Deze training is niet geschikt voor jullie indien:

– Je alles al weet
– Alles prima gaat en je niets te leren hebt
– Je wil praten om je punt door te duwen
– Je niet gelooft dat er iets kan veranderen in je samengesteld gezin
– Je gelooft dat persoon x/y/z een slecht karakter heeft
– Jij jezelf als het grote slachtoffer ziet

Aanmelden kan hier >>>