Foto

Minder frustratie en teleurstellingen door heldere verwachtingen

  • Je stiefkind zegt je geen goede morgen. Mag je hier op aandringen of beter niet?
  • De ex wijzigt de afspraak en haalt daarmee al jullie plannen overhoop. Wat mag je hier verwachten en wat niet?
  • Je partner maakt zich altijd uit de voeten zodra jouw kinderen toekomen. Komt dat goed of is dit het begin van het einde?
  • Je kind vindt het niet leuk in je nieuwe gezin en wil niet meer komen. Laat je je kind gaan of is het beter iets anders te doen?
  • Je partner wil maar niet met je gaan samenwonen omdat één van de kinderen dat niet ziet zitten. Wat mag je hier verwachten en wat niet?

Een heleboel vragen over verwachtingen.

Wat is ‘normaal’ in een samengesteld gezin en wat niet? Is er überhaupt sprake van een ‘normaal’ en zo ja, wie bepaalt dat dan?

Onrealistische verwachtingen leiden tot frustratie, teleurstelling en emotionele conflicten.

Nu is het zo dat een samengesteld gezin altijd een soort van co-creatieproduct is van de gezinsleden zelf: wat het wordt verschilt dus per situatie. Het ene samengestelde gezin kan je dan ook in geen geval vergelijken met een ander!

Toch spelen er een aantal wetmatigheden waar je niet buiten kan. Deze wetmatigheden bepalen de krijtlijnen waarbinnen jullie ‘het’ uit te zoeken hebben met elkaar.

Een helder zicht op wat je van een samengesteld gezin mag verwachten is zoals gezegd heel belangrijk wil je teleurstellingen en spanningen vermijden én als je wil weten wat er wel mogelijk is.

Ik wil je graag helpen om dit helder te maken.

Op maandag 14 september organiseer ik om 20u een webinar over hoe een samengesteld gezin tot stand komt.

Inzicht hierin maakt meteen duidelijk wat je mag verwachten en wat niet.

Ik ga daarbij kort in op de ideale situatie… maar vooral ook op die situaties waar een haar in de boter zit (of eerder een hele haarbos ☹). Want dat laatste is vaker wel dan niet het geval (al heb ik daar vast een vertekend beeld van hebben aangezien ‘ideale situaties’ niet zo snel mijn hulp inroepen natuurlijk).

Dit webinar is NIET geschikt voor mensen die niet onder ogen willen zien dat een samengesteld gezin anders is (of sterker nog, die ontkennen dat ze in een samengestelde situatie zitten terwijl dat wel het geval is) of die blijven geloven dat persoon x, y of z hun geluk in de weg staat.

Dit webinar is WEL geschikt voor alle anderen die bereid zijn iets van hun relatie met elkaar en elkaars kinderen te maken en uit te zoeken welke verwachtingen ze mogen loslaten en waar ze verbeter?

Het maakt niet uit hoe lang jullie al samen zijn: jarenlang of nog maar net, je bent van harte welkom.

Aanmelden doe je hieronder: