Foto

Bijscholing voor professionals

Nieuw samengestelde gezinnen komen steeds meer voor. De partners, ouders, stiefouders en kinderen die er deel van uitmaken staan voor specifieke uitdagingen en doen op allerlei manieren beroep op ons als hulpverlener.

Het helpt om dit samengestelde gezin als een unieke relatievorm te zien en NIET als een slecht functionerend traditioneel gezin. Een aangepaste benadering is daarom aan de orde. 

Kennis van de uitdagingen, het typische relatie- en gezinsvormingsproces en van de verschillende niveaus waartussen wij als hulpverleners kunnen laveren helpt ons om het bos door de bomen te blijven zien én om onze interventies op aan te passen.

Bijscholing voor professionals

Deze bijscholing is bedoeld voor therapeuten, coaches, contextbegeleiders, counselers, psychologen, maatschappelijk werkers, mediators, gezins- en relatietherapeuten en andere professionals die in contact komen met leden van samengestelde gezinnen en (beter) met hen en de onderliggende relaties aan de slag willen.

Je herkent iets van het volgende:

 • Je bent te weinig vertrouwd met deze gezinsvorm om comfortabel met de hulpvragen te werken.
 • Je slaagt er niet in de leiding te houden tijdens de begeleiding door de chaos, de onderliggende strijd of het grote appel dat op jou gedaan wordt.
 • De complexiteit en de verschillende loyaliteitsconflicten verwarren je. Je ziet het bos door de bomen niet meer.
 • Je merkt dat cliënten onrealistische verwachtingen hebben, maar je weet niet hoe je kan helpen zonder partijdig te worden.
 • Je merkt dat je vast komt te zitten in oordelen als ‘de bazige stiefouder’, ‘de afwezige ouder’ of de ‘onmogelijke ex’.

In deze training focussen we op:

 1. theoretisch kader en ‘brillen’ waardoor we naar het samengesteld gezin kunnen kijken
 2. het eigen maken van praktische tools ter interventie
 3. zinvolle manieren om in jouw specifieke werksetting met deze doelgroep aan de slag te gaan

Dit staat op het programma

 • Theoretische achtergrond, structuur, uitdagende dynamieken en valkuilen van het samengesteld gezin
 • Het gezinsvormingsproces en aandachtspunten van de begeleiding per fase
 • Grondhouding: meerzijdige partijdigheid, leiding nemen en een werkkader neerzetten
 • Het hoe en wat van psycho-educatie
 • Onderliggende relaties verbeteren, werken met posities van insider en outsiders
 • Volwassenen helpen om kinderen te helpen met emoties, loyaliteitsconflicten e.d.
 • Verbeteren van onderliggende communicatie
 • Bespreken van werksetting, cases, vragen en eigen relatie tot het thema

Er zijn zes online contactmomenten in kleine groep waarin we theorie, oefeningen en uitwisselen met elkaar combineren. Er is ruimte voor vragen en eigen cases.

Daarnaast heb je toegang tot een online omgeving met heel wat achtergrondmateriaal. Er wordt soms gevraagd het materiaal vooraf door te nemen, zodat de online contactmomenten besteed kunnen worden aan oefenen en vragen stellen.

Doel van deze training

Na deze opleiding heb je een helder zicht op het functioneren van samengesteld gezin-systemen en de verschillende rollen en posities daarin. Je leert hoe je uit het conflict kan blijven en de leiding kan houden in het gesprek. De aangereikte tools kan je inzetten in je werk en helpen je orde te scheppen. Je weet hoe je kan ingaan op specifieke hulpvragen en welke vragen je beter verwijst.

Praktisch

De prijs voor deze bijscholing bedraagt 599 euro excl. btw. Wie inschrijft voor 19/7/2020 geniet van de vroegboekkorting en betaalt 499 euro excl. btw

De lesmomenten vinden online plaats op volgende momenten:

 • di 18/8/20 van 19u30 tot 21u30
 • vr 21/8/20 van 9u30 tot 12u
 • vr 21/8/20 van 13 tot 15u
 • vr 28/8/20 van 9u30 tot 12u
 • vr 28/8/20 van 13 tot 15u
 • vr 11/9/20 van 9u30 tot 12u

Van elke les wordt een opname gemaakt die je achteraf in de online leeromgeving kan herbekijken. Mocht één van deze momenten niet passen, hoef je dus niets te missen.

Ook kan je perfect deelnemen mocht je nog op vakantie zijn: zolang je over een stabiele internetconnectie beschikt en een rustig plekje hebt, kan je meedoen.

Het aantal plaatsen is strikt beperkt. Inschrijvingen gelden in volgorde van betaling. Verder zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Aanmelden doe je hier >>>

Geschikt voor jou?

Deze bijscholing is toegankelijk voor professionals met verschillende achtergrond en werksetting. Je respecteert het werk van de anderen en staat open om te reflecteren over eigen werk.

De focus van de begeleiding en aangereikte tools ligt op volwassen cliënten in een samengesteld gezin of relatie. Werk je uitsluitend met kinderen, neem dan even contact op om te bespreken of deze bijscholing nuttig voor jou kan zijn.

Dit is geen basisopleiding tot relatietherapeut, coach, mediator… Je bent reeds gevormd als hulpverlener of volgt daartoe momenteel een opleiding. Je wordt aangemoedigd de verworven kennis en vaardigheden in je bestaande werk en denkwijze te integreren.

Theoretische achtergrond

Het gedachtegoed van deze bijscholing is gebaseerd op het werk van B. Hellinger, S. Minuchin, I. Nagy, S. Johnson, H. Stone & S. Stone, D. Schnarch, J. Willi, E. Perel, T. Real, M. Rosenberg, P. Papernow, E. Visher & J. Visher, S. Browning.

Voorkennis is geen must.

Aanmelden doe je hier >>>

Zit je nog met vragen? Wens je een bijscholing op maat van je team? Zit je met vragen over de betaling of facturatie?

Neem hier contact met me op:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.