coaching voor jou als plusouder
Jouw partner heeft 1 of meer kinderen uit een vorige relatie. Jij bent dus plusouder (stiefouder). Je doet je best en wil het gewoon goed hebben samen.
Helaas, je merkt dat het niet echt loopt
Je kampt met lastige gevoelens (jaloezie, niet kunnen aanvaarden, twijfels, schuldgevoel).
En/of: soms ben je het niet eens met hoe het eraan toe gaat. Met de opvoeding van de kinderen bijvoorbeeld (te laks, niet consequent) of de band die je met hen hebt (stroef, afstandelijk, onbeleefd). Mag je hier iets van zeggen? Wat is je rol? Je weet het niet goed.
Zodra de kinderen er zijn verandert de relatie met je partner. Alsof jullie elkaar niet meer begrijpen of aanvoelen zoals anders. Je wordt het vijfde wiel aan de wagen. Misschien voel je je eenzaam en ben je jaloers op de kinderen?
Je kan je ei niet kwijt en dat vreet aan je. Je voelt je niet gehoord, niet gezien. Dit zorgt voor twijfel en onzekerheid. Ik wist toch dat hij kinderen had?! Bemoei ik me niet te veel?
Je begint op te zien tegen je stiefkinderen. Jullie negeren elkaar misschien een beetje en dat vind je lastig. Want je beseft ook wel dat dit de sfeer in huis niet bevordert.
Je neemt je voor te zwijgen en het ‘los te laten’. Een paar keer slaag je er in je mond te houden… tot het te veel wordt. Dan gooi je heel emotioneel jouw frustraties op tafel en belanden jullie in dramatische toestanden.
Het is zo vermoeiend. Je wil je je gewoon thuis op je gemak voelen. Normaal respectvol met elkaar omgaan.
Dat kan écht anders !
Als plusouder kan je wel degelijk ‘landen’ in het samengesteld gezin. Je hoeft je bij alles van het bovenstaande dus niet moedeloos neer te leggen. Je kan en mag een volwaardige plek innemen, waar jij jouw inbreng hebt, gehoord en gerespecteerd wordt.
Wat is daar voor nodig?
Er zijn drie dingen nodig:
Je hebt meer inzicht nodig in jouw rol: je bent namelijk geen ouder, tante, vriend, leerkracht of buurvrouw van het kind, maar de plusouder. En dat is iets helemaal anders. Leer wat je mag verwachten van die rol, wat je daarbij van je partner kan vragen en hoe een samengesteld gezin werkt, want dat is anders dan in een traditioneel gezin. Leer die rol innemen.
Verder is het cruciaal om anders om te gaan met je emoties. Emoties zijn boodschappers van behoeften en kan je dus niet zomaar even loslaten omdat ze niet passen in het plaatje. Ze geven een belangrijk signaal over wie je bent en wat belangrijk voor je is. Het is natuurlijk niet zo dat je emoties blind moet volgen of uiten, maar wel is het nodig ze te onderzoeken en je afvragen wat je ermee kan doen om vooruit te geraken. Je plek innemen en respectvol behandeld worden begint hier: door jezelf serieus te nemen (voorál wanneer het lijkt alsof de anderen dat niet doen).
Mensen in een samengesteld gezin moeten afstemming vinden met elkaar. Op de achtergrond loopt immers een soort integratieproces. Communicatie is daarbij belangrijk. Communicatie helpt om je kenbaar te maken en de anderen te leren kennen, zodat die afstemming er gaandeweg ook echt komt. Plusouders hebben hier een lastige positie in: meestal zijn zij de enige die verandering willen en vraagt het dus heel veel moed en zelfvertrouwen om je mond open te (blijven) trekken, jezelf te laten zien, rustig te blijven, duidelijk te zijn, je grenzen aan te geven, te luisteren naar elkaar. Toch is dat nodig en lonend, in eerste instantie voor jou als plusouder. Plusouders benoemen zichzelf vaak als boeman, maar ik zou het anders willen omschrijven: ze zijn een change agent in het systeem. Hún communicatie is soms als het dominosteentje dat ook de rest in gang zet.
Ik help je hier graag mee verder
Via een 1-op-1 coachingtraject met mij help ik jou verder met de stappen die jij te nemen hebt.
Eender wat die stappen zijn: de losse eindjes in je verleden, inzicht in de verstrikkingen in je gezin, oefenen met communicatie…

Een van mijn cliënten verwoordde het erg treffend: ‘Ik heb vooral geleerd dat ik niet GEK ben. Dat het perfect te verklaren is wat is voel. En nu ik gestopt ben met mezelf als een jaloerse zottin te zien, kan ik hier veel beter met mijn partner over praten. Wat een wereld van verschil.’
Concreet?
Eerst voeren we samen een verkennend gesprek. Daarin gaan we dieper in op jouw situatie en je vragen en stippelen we de leerdoelen van jouw traject uit. Daarna beslis je of je de begeleiding effectief op start.
Praktisch:
– het eerste, verkennend gesprek duurt anderhalf uur. Deze sessie gaat door online of in mijn praktijk (wat jouw voorkeur heeft) en is zonder partner. De prijs hiervoor bedraagt 120 euro.
– op basis van jouw leerdoelen leg ik je een concreet voorstel voor de coaching voor.
Boek hier het verkennend gesprek
Vul hieronder de vragenlijst in om het verkennend gesprek aan te vragen.
Ik neem daarna contact met je op om die eerste sessie in te plannen.
Uiteraard is het verkennend gesprek vrijblijvend en verplicht je je tot niks.
Iets voor jou?

Dat de rol van plusouder pittig kan zijn en je al eens laat vloeken, weet ik als geen ander! Dit traject is echter enkel geschikt als je inziet dat louter ventileren over de situatie je niet gaat verder helpen en je beseft dat je enkel jezelf kan veranderen.
Deze begeleiding vraagt daarom jouw bereidheid naar je eigen doen en laten te kijken, als ook de moed om een en ander te veranderen. Ik ben hierin graag de gids die met je mee loopt.
Verder is het zo dat de verantwoordelijkheid voor een samengesteld gezin bij de twee partners ligt. We bakenen jouw verantwoordelijkheid af en bespreken samen wat zinvol is om alleen aan te werken.
Dit traject is niet geschikt bij psychiatrische problemen, verslavingen of bij serieuse relatieproblemen met je partner. Twijfel je hierover? Neem dan vooraf even contact met me op.
Wat andere plusouders vonden van werken met mij
“Nee, ik zal de kinderen van Jan nooit even graag zien als die van mij. Maar ik realiseerde me dat ik het echt heel goed voor heb, helemaal niet de boze stiefmoeder ben die ik dacht dat ik was. Dat ze best een speciale plek hebben bij me. Dat treft me zo. En natuurlijk zie ik nu dat ik hen mag aanspreken op dingen. Want ik kan het met liefde. Jan is daar heel blij over.” – K, moeder en stiefmoeder
Ik wou je laten weten dat het traject bij jou een nieuwe wereld voor me heeft geopend. Voor het eerst in mijn leven heb ik soms het gevoel dat het ok is om mezelf te zijn. De connectie met de binnenkant is niet enkel schaamte meer.
Dit vertaalt zich ook naar het gezin (en zelfs daarbuiten op mijn werk en andere problemen die op mijn pad komen). De paniek en angsten zijn er nog, maar het bewustzijn maakt dat ik erdoor geraak en het gevoel heb er iets uit te leren over mezelf. – C, mama en stiefmama
“Ik vind jouw inzichten echt ongelofelijk goed. Ik ben super blij dat ik me heb ingeschreven voor dit traject. Ik heb gisteren na onze sessie nog naar wat lessen gekeken, en bedacht me ook hoe geweldig die zijn. Er zijn heel veel dingen die ik herken. Dit geeft me toch echt een houvast. Heb de moed gevonden zijn zoon aan te spreken. Uiteindelijk zaten we allebei te wenen. We bedoelen het allebei goed blijkt nu! Het komt goed!! Nogmaals super bedankt.” – anonieme stiefmama