COACHING VOOR PLUSOUDERS

naar meer rust en betere relaties

Jouw partner heeft 1 of meer kinderen uit een vorige relatie. Jij bent dus stiefouder (liefouder, plusouder, bonusouder… benoem het hoe je wil). Je had in het begin misschien twijfels, maar bent er toch voor gegaan; met deze man of vrouw zie jij jezelf oud worden!

Je doet je best en wil het gewoon goed hebben samen. Je wenst de kinderen van je partner het beste en hebt helemaal niet de ambitie de andere ouder (de ex dus) te vervangen.

Maar hoe het nu gaat, ben je niet gelukkig

Je wéét dat een relatie geven en nemen is. Maar soms ben je het niet eens met hoe het eraan toe gaat. Met de opvoeding van de kinderen bijvoorbeeld (te laks, niet consequent, geen grenzen) of de band die je met hen hebt (stroef, afstandelijk, onbeleefd, onwennig).

Mag je hier iets van zeggen? Wat is je rol? Je weet het niet goed.

Zodra de kinderen er zijn verandert de relatie met je partner. Alsof jullie elkaar niet meer zo begrijpen of aanvoelen zoals anders wel het geval is. Je wordt het vijfde wiel aan de wagen. Misschien voel je je eenzaam en ben je jaloers op de kinderen.

Je partner bekijkt dit helemaal anders. Hij of zij gebruikt nogal vaak de mantel der liefde. Als je er iets van zegt, wordt het ontkend of krijg je ruzie. Misschien kunnen jullie wel goed praten, maar helpt dat toch niet echt.

Je kan je ei niet kwijt en dat vreet aan je. Je voelt je niet gehoord, niet gezien Het lijkt alleen maar geven. Dit zorgt voor twijfel en onzekerheid. Wie ben ik om iets te willen? Ik wist toch dat hij kinderen had?! Bemoei ik me niet te veel? 

Dit voelt niet goed. Je begint op te zien tegen de stiefkinderen en bent niet graag thuis als zij er zijn. Jullie negeren elkaar een beetje. Dat vind je lastig. Want je beseft ook wel dat dit de sfeer in huis niet bevordert.

Misschien moedigt je partner je aan om je inbreng te doen, maar je twijfelt: als puntje bij paaltje komt, steunt hij/zij je niet of is er wel iets aan te merken op hoe je het zegt. Je vreest dat je de kinderen of de ex-partner tegen je krijgt als je aangeeft hoe jij het wil. En wat betekent dat dan weer voor de relatie met je partner?

Je neemt je voor te zwijgen en het ‘los te laten’. Een paar keer slaag je er in je mond te houden… tot het te veel wordt. Dan gooi je heel emotioneel jouw frustraties op tafel en belanden jullie in dramatische toestanden. 

Als dit nog lang zo duurt bestaat de kans dat je je relatie moet opgeven. Het is zo vermoeiend. Je wil je je gewoon thuis op je gemak voelen. Normaal respectvol met elkaar omgaan. Maar zoals het nu gaat hou je het niet lang meer vol…

Dat kan écht anders

Een plusouder kan wel degelijk ‘landen’ in het samengesteld gezin. Niks wegcijferen of over je heen laten lopen; je kan en mag een volwaardige plek innemen. Niet die van ouder natuurlijk (want dat ben je niet), maar die van plusouder.

Je hebt veel meer inzicht nodig in jouw rol. En manieren om rustig te blijven en anders om te gaan met je emoties (al was het maar voor jezelf). Ook een helder zicht op waar jouw grenzen liggen en hoe je die aangeeft zonder de kinderen of je partner aan te vallen zal je helpen. Zodat er een betere band komt.

Dan HOEF je niet meer te vitten of je druk te maken over wat er gebeurt. Je kan beter praten met je partner en kinderen. Er komt meer begrip. Een betere relatie. Niet langer strijd over vanalles en nog wat. Je bent op je gemak thuis. Je kijkt niet alleen maar met een negatieve blik naar de kinderen van je partner.

Wil dat zeggen dat alles opgelost is? Dat jij en je partner altijd op één lijn gaan zitten of dat de kinderen je in de armen gaan vliegen? 

Dat misschien niet. Maar als jij echt kan voelen dat je er mag zijn, dat je erbij hoort, dat het eerlijk is naar jou toe, dat je gehoord wordt… dan kan je daar veel beter mee om.

Persoonlijk geloof ik dat je zo een geweldige plusouder kan zijn. Misschien niet zoals je eerst gedacht had, maar wel heel waardevol in het leven van de kinderen van je partner. Wees maar zeker dat de relatie met je partner hierdoor enorm verbetert.

Ik begeleid je graag in deze uitdagende rol en hoe je die goed invult

Niet alleen heb ik meer dan vijftien jaar ervaring met de rol van plusouder in mijn privéleven, ook heb ik als relatietherapeute letterlijk honderden stiefouders begeleid in hun worstelingen.

Op basis van al mijn kennis en ervaring heb ik een coachingstraject ontwikkeld dat speciaal afgestemd is op plusouders en alles wat daarbij komt kijken.

Hoe ziet het coachingtraject voor plusouders eruit?

Ik help je om rust te vinden in je rol als plusouder. Je leert wat die rol precies inhoudt en hoe je die kan toepassen in de situaties waar jij mee te maken krijgt. Je verwerft tools om kalm te blijven, met hevige emoties om te gaan en op een andere manier te praten zodat jij wel gehoord kan worden. Ook kijken we naar wat jij kan doen om de relatie met de kinderen en/of je partner te verbeteren.

Het traject bestaat uit een combinatie van 1 op 1 coaching met mij (online via zoom of in mijn praktijk), het doorlopen van een online trainingsprogramma, als ook op maat gemaakte huiswerkopdrachten en opvolging tussendoor.

Wat mag je van dit traject verwachten?

Samen werken we aan:

  • duidelijk weten hoe je met situaties moet omgaan en wat je van elkaar mag verwachten
  • inzicht in wat je te aanvaarden hebt en wat je kan veranderen en hulp daarbij
  • rustiger worden en anders met emoties omgaan
  • beter grenzen aangeven en communiceren
  • een betere band met de kinderen en je partner

Het einddoel is je meer op je gemak voelen in je samengesteld gezin, betere relaties en een betere sfeer in huis.

Concreet?

We plannen eerst een verkennend gesprek in, online via Zoom of live in mijn praktijk (in Bierbeek bij Leuven).

Dat gesprek duurt 75 minuten en kost 100 euro incl btw (niet terugbetaalbaar).

Om dit gesprek aan te vragen, vul je eerst een vragenlijst in (dat kan hier.)

Tijdens dit verkennend gesprek bespreken we je situatie en beantwoord ik je vragen. Aan het einde van het gesprek laat ik je zien hoe jouw traject eruit zou zien.

Beslis je daarna op mijn voorstel in te gaan, dan krijg je toegang tot de online leeromgeving, als ook een eerste opdracht. Je engageert je voor 5 sessies en betaalt 799 euro bij de start.

Doorgaans zijn we 4 maanden bezig.

Iets voor jou?

Dat de rol van plusouder pittig kan zijn en je al eens laat vloeken, weet ik als geen ander. Dit traject is echter enkel geschikt als je inziet dat louter ventileren over de situatie je niet gaat verder helpen en je beseft dat ‘de oplossing’ niet door mij aangedragen wordt én dat je enkel jezelf kan veranderen.

Deze begeleiding vraagt daarom jouw bereidheid naar je eigen doen en laten te kijken, als ook de moed (al is dat met knikkende knieën!) om een en ander te veranderen. Ik ben hierin graag de gids die met je mee op je pad loopt en richtingen aanwijst.

Dit traject is niet geschikt bij psychiatrische problemen, verslavingen of bij serieuse relatieproblemen met je partner. Twijfel je hierover? Neem dan vooraf even contact met me op.

Veel gestelde vragen

Wat als de situatie al jaren scheef zit?

Relaties kunnen altijd veranderen. Ook nadat ze al jaren scheef zitten. Het zal wat tijd kosten voor het vertrouwen hersteld is, dus je zal aanhoudend moeten zijn. Maar het kan wel.

Je hebt de keuze. Wil je dat het zo blijft? Of wil je zoeken hoe het anders kan, ook al weet je nog niet exact waar je dan uit gaat komen?

Waarom moet IK aan mijn rol werken, terwijl ZIJ het foute gedrag stellen?

Ik sluit helemaal niet uit dat de anderen geen steken laten vallen. Ex-partners doen niet altijd wat ze zouden moeten doen. Partners ook niet. En kinderen evenmin.

Mogelijks heb je dat heel goed geanalyseerd; het brengt je alleen geen stap verder. Want HEN kan je niet veranderen. Hoe harder je probeert te trekken, hoe meer ze hun hakken in het zand zetten.

Ga maar eens na hoe dat werkt bij jou. Wat gebeurt er met jou als je de commentaar krijgt dat je het niet goed doet en dat je niet voldoet? Sta jij open voor mensen met deze feedback? Waarschijnlijk niet.

Als JIJ last hebt van je emoties, heb jij er de meeste baat bij om je anders op te stellen. Echt, de dag dat je dat echt snapt en er ook naar gaat leven, wordt alles anders. Je krijgt regie over je leven. Jij bent een deel van de oplossing.

Ben je het hierover niet met me eens? Met alle respect voor je standpunt, maar dan is de training niet voor jou geschikt.

Gaat het aantal coachingsessies in dit traject wel genoeg zijn?

Iedereen is verschillend en elke begeleiding vraagt wat anders. Toch is het mijn ervaring dat de meeste mensen in een traject van 4 maanden echt verder kunnen. 

Soms is dat niet het geval. Bijvoorbeeld wanneer je geconfronteerd wordt met dingen uit je verleden die heel erg meespelen in je huidige relaties. Niet dat we die in dit traject allemaal gaan uitspitten en verwerken. Soms is het ook zo dat de situatie in je samengesteld gezin plots verrast en er buiten jouw wil om veranderingen doorgevoerd worden die een grote impact op je hebben.

Moesten we niet klaar geraken in dit traject, dan kan je achteraf altijd extra sessies inplannen. Als je hier vragen of bedenkingen bij hebt, stel ze mij dan zeker in het verkennend gesprek.

Het is mijn ervaring dat we dit niet op voorhand kunnen inschatten.

Dit traject kan je niet vergelijken met reguliere therapie of coaching. Ook tussendoor zijn er leermomenten en is er opvolging.

Is het niet beter een traject te volgen met je partner?

Is je partner bereid om mee aan jullie samengesteld gezin te werken, dan kan het interessant zijn het coachingstraject voor koppels te overwegen. Ik raad jullie aan om elk de vragenlijst in te vullen en samen naar het verkennend gesprek te komen.

Ziet je partner dat niet zitten of gaat het echt vooral om hoe jij je voelt en heb je de (minimale) steun van je partner, dan is dit traject het best geschikt. Indien nodig kunnen we je partner aan het einde van je proces bij dit traject betrekken.

Hebben jullie echt relatieproblemen? Zit je in een vicieuze cirkel en is er echt nauwelijks nog begrip voor elkaar? Dan is dit traject niet geschikt. Neem even contact met me op om te kijken of het coachingtraject voor koppels geschikt of dat je beter kiest voor relatietherapie bij een andere therapeut. (Je kan niet langer bij me terecht voor enkel relatietherapie.)

 

Kan ik ook deelnemen als we niet samenwonen of de kinderen al de deur uit zijn?

Zeker. Als je je herkent in de tekst hierboven, dan ben je van harte welkom.

Mijn partner gaat nooit veranderen. Heeft dit dan zin?

Deze training is ontworpen om op jezelf te doen. Jij gaat aan de slag voor jezelf. Omdat JIJ ergens last van hebt. Je doet dit niet voor je partner, voor de kinderen, maar voor jezelf.

In de modules rond communicatie heb ik veel aandacht besteed aan wat jij kan doen en zeggen ook als je partner niks van oefeningen of ‘communicatietruckjes’ wil weten.

Kleine tip: zeg nooit nooit 🙂

Heeft dit traject zin als mijn stiefkind geen contact met me wil?

Ja, dit traject richt zich op hoe jij in de relaties staat en hoe jij je beter kan voelen. 

Het is niet zo dat ik kan garanderen dat het kind zich ineens voor je gaat open stellen of je gaat begrijpen. Soms zitten kinderen bijvoorbeeld zodanig in de knel tussen hun ouders of worstelen ze nog zodanig met wat er allemaal gebeurd is, dat ze jou er echt niet bij kunnen hebben. Daar kan jij mogelijk niets aan doen. 

Als dat het geval is, leer ik hoe je daar goed mee om kan gaan, zodat je jezelf niet verliest in deze situatie of er op leeg loopt.

Heb je nog vragen? Is er iets niet duidelijk of vraag je je af of deze begeleiding iets voor jou is? Neem dan contact met me op: stel je vraag in het contactformulier onderaan deze pagina. Ik help je graag verder.

Lees wat andere plusouders  vonden

“Nee, ik zal de kinderen van Jan nooit even graag zien als die van mij. Maar ik realiseerde me dat ik het echt heel goed voor heb, helemaal niet de boze stiefmoeder ben die ik dacht dat ik was. Dat ze best een speciale plek hebben bij me. Dat treft me zo. En natuurlijk zie ik nu dat ik hen mag aanspreken op dingen. Want ik kan het met liefde. Jan is daar heel blij over.” – K, moeder en stiefmoeder

Ik wou je laten weten dat het traject bij jou een nieuwe wereld voor me heeft geopend. Voor het eerst in mijn leven heb ik soms het gevoel dat het ok is om mezelf te zijn. De connectie met de binnenkant is niet enkel schaamte meer.
Dit vertaalt zich ook naar het gezin (en zelfs daarbuiten op mijn werk en andere problemen die op mijn pad komen). De paniek en angsten zijn er nog, soms heviger als vroeger. Maar het bewustzijn maakt dat ik erdoor geraak en het gevoel heb er iets uit te leren over mezelf. – C, mama en stiefmama

“Ik vind jouw inzichten echt ongelofelijk goed. Ik ben super blij dat ik me heb ingeschreven voor dit traject. Ik heb gisteren na onze sessie nog naar wat lessen gekeken, en bedacht me ook hoe geweldig die zijn. Er zijn heel veel dingen die ik herken. Dit geeft me toch echt een houvast. Heb de moed gevonden zijn zoon aan te spreken. Uiteindelijk zaten we allebei te wenen. We bedoelen het allebei goed blijkt nu! Het komt goed!! Nogmaals super bedankt.” – anonieme stiefmama

Dankzij deze begeleiding ben ik er ingeslaagd met ons gezin en de kinderen van A. in veel rustiger vaarwater te zijn gekomen. Ik denk dat ik me nu vooral meer bewust ben van ieders positie en de dynamiek die daar mee gepaard gaat. Dat heeft sterk bijgedragen tot aanzienlijk meer rust. Ik kan nu op eigen kracht verder. Hartelijk dank, ook namens A. – R, pluspapa

Praktijk

Cindy Schepers
Noéstraat 19
3360 Bierbeek (Leuven)
België

Volg mij 

Contactformulier

Adviesvragen worden niet via e-mail behandeld. Bedankt voor je begrip.

Pin It on Pinterest