BEGELEIDING VOOR PLUSOUDERS

VIND RUST IN JE SAMENGESTELD GEZIN 

Jouw partner heeft 1 of meer kinderen uit een vorige relatie. Jij bent dus plusouder (stiefouder). Je had in het begin misschien twijfels, maar bent er toch voor gegaan. Je doet je best en wil het gewoon goed hebben samen.

 

Maar helaas… hoe het nu gaat heb je veel stress

Je wéét dat een relatie geven en nemen is. Maar soms ben je het niet eens met hoe het eraan toe gaat. Met de opvoeding van de kinderen bijvoorbeeld (te laks, niet consequent) of de band die je met hen hebt (stroef, afstandelijk, onbeleefd). Mag je hier iets van zeggen? Wat is je rol? Je weet het niet goed.

Zodra de kinderen er zijn verandert de relatie met je partner. Alsof jullie elkaar niet meer begrijpen of aanvoelen zoals anders. Je wordt het vijfde wiel aan de wagen. Misschien voel je je eenzaam en ben je jaloers op de kinderen?

Je kan je ei niet kwijt en dat vreet aan je. Je voelt je niet gehoord, niet gezien. Dit zorgt voor twijfel en onzekerheid. Ik wist toch dat hij kinderen had?! Bemoei ik me niet te veel? 

Je begint op te zien tegen de pluskinderen. Jullie negeren elkaar misschien een beetje en dat vind je lastig. Want je beseft ook wel dat dit de sfeer in huis niet bevordert.

Je neemt je voor te zwijgen en het ‘los te laten’. Een paar keer slaag je er in je mond te houden… tot het te veel wordt. Dan gooi je heel emotioneel jouw frustraties op tafel en belanden jullie in dramatische toestanden. 

Het is zo vermoeiend. Je wil je je gewoon thuis op je gemak voelen. Normaal respectvol met elkaar omgaan. Maar zoals het nu gaat hou je het niet lang meer vol…

Dat kan écht anders

Als plusouder kan je wel degelijk ‘landen’ in het samengesteld gezin. Je hoeft je bij alles van het bovenstaande dus niet moedeloos neer te leggen. Je kan en mag een volwaardige plek innemen, waar jij jouw inbreng hebt, gehoord en gerespecteerd wordt. 

Wat is daar voor nodig?

Er zijn drie dingen nodig:

Je hebt meer inzicht nodig in jouw rol: je bent namelijk geen ouder, tante, vriend, leerkracht of buurvrouw van het kind, maar de plusouder. En dat is iets helemaal anders. Leer wat je mag verwachten van die rol, wat je daarbij van je partner kan vragen en hoe een samengesteld gezin werkt, want dat is anders dan in een traditioneel gezin.

Verder is het cruciaal om anders om te gaan met je emoties. Emoties zijn boodschappers van behoeften en kan je dus niet zomaar even loslaten omdat ze niet passen in het plaatje. Ze geven een belangrijk signaal over wie je bent en wat belangrijk voor je is. Het is natuurlijk niet zo dat je emoties blind moet volgen of uiten, maar wel is het nodig ze te onderzoeken en je afvragen wat je ermee kan doen om vooruit te geraken. Je plek innemen en respectvol behandeld worden begint hier: door jezelf serieus te nemen (voorál wanneer het lijkt alsof de anderen dat niet doen).

Mensen in een samengesteld gezin moeten afstemming vinden met elkaar. Op de achtergrond loopt immers een soort integratieproces. Communicatie is daarbij belangrijk. Communicatie helpt om je kenbaar te maken en de anderen te leren kennen, zodat die afstemming er gaandeweg ook echt komt. Plusouders hebben hier een lastige positie in: meestal zijn zij de enige die verandering willen en vraagt het dus heel veel moed en zelfvertrouwen om je mond open te (blijven) trekken, jezelf te laten zien, rustig te blijven, duidelijk te zijn, je grenzen aan te geven, te luisteren naar elkaar. Toch is dat nodig en lonend, in eerste instantie voor jou als plusouder. Plusouders benoemen zichzelf vaak als boeman, maar ik zou het anders willen omschrijven: ze zijn een change agent in het systeem. Hún communicatie is soms als het dominosteentje dat ook de rest in gang zet.

Dat is heel wat om te leren en ook best uitdagend. Stel dat je dit allemaal kan leren, gaat dit dan alles oplossen?

Die drie dingen zoals ik hierboven beschrijf gaan niet alles oplossen. Een samengesteld gezin kan niet helemaal op de rails komen door het werk van één persoon. Bovendien hebben mensen vaak verlangens over hoe de relaties zouden moeten zijn, terwijl dat gewoon niet realistisch is.

Dus nee, jouw aandeel oppakken gaat er niet noodzakelijk toe leiden dat de kinderen je in de armen gaan vliegen of dat ze geen last meer gaan hebben van de scheiding. Het wil evenmin zeggen dat je partner exact hetzelfde als jou gaat denken of ervaren en dat jij vanaf dan woordeloos begrepen zal worden.

Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Als jij je plek leert innemen in respect voor de plek en het proces van de anderen, ga je helemaal anders tegen de situatie aankijken en ga je jezelf helemaal anders voelen. Dan kan je veel beter om met dingen die niet perfect zijn. Je hoeft niet meer te vitten, je druk te maken bij het minste.

Er komt iets van op je gemak zijn. Je thuis voelen. Je geraakt uit een negatieve tunnelvisie en vaak zie ik als gevolg daarvan dat er ook veranderingen in gang gezet worden tussen partners, tussen ouder en kind, in jouw relatie met je pluskind.

Ik help je hier graag mee verder

Via een 1-op-1 coachingtraject met mij help ik jou verder met de stappen die jij te nemen hebt. Eender wat die stappen zijn.

Je volgt een intensief online programma en wisselt die af met sessies met mij (via zoom of in mijn praktijk).

Wat mag je van deze begeleiding verwachten?

Je gaat intensief aan de slag om het volgende te realiseren:

  • duidelijk weten hoe je met situaties moet omgaan en wat je van elkaar mag verwachten
  • inzicht in wat je te aanvaarden hebt en wat je kan veranderen en hulp daarbij
  • rustiger worden en anders met emoties omgaan
  • beter grenzen aangeven en communiceren
  • een betere verhouding tot de kinderen en je partner

 

 

Het einddoel is je meer op je gemak voelen in je samengesteld gezin, betere relaties en een betere sfeer in huis.

Een van mijn cliënten verwoordde het erg treffend: ‘Ik heb vooral geleerd dat ik niet GEK ben. Dat het perfect te verklaren is wat is voel. En nu ik gestopt ben met mezelf als een jaloerse zottin te zien, kan ik hier veel beter met mijn partner over praten. Wat een wereld van verschil.’

Concreet?

Eerst voeren we samen een verkennend gesprek. Daarin gaan we dieper in op jouw situatie en je vragen en stippelen we de leerdoelen van jouw traject uit.

Dit gesprek duurt 75 minuten en kost 100 euro. Het kan plaatsvinden via zoom of in mijn praktijk in Bierbeek (Leuven).

Beslis je daarna om het traject met mij aan te vangen, dan engageer je je tot een combinatie van een online training (8 modules) met huiswerkopdrachten en 4 intensieve coachingsessies met mij en tussentijdse opvolging. 

De prijs voor dit traject bedraagt 749 euro. Het tempo bepalen we in overleg. (Reken op 3 à 6 maanden, afhankelijk van je agenda en de intensiteit waarmee je er in wil vliegen.)

De gesprekken zijn zonder partner. Wil hij of zij toch betrokken worden, overweeg dan het coachingtraject voor koppels (zie hier >>>)

‘Dankzij de oefeningen van dit programma, heb ik het gevoel dat ik eindelijk mezelf veel beter begrijp. Het bleek zelfs niks met dit gezin te maken te hebben. Het is alsof ik eindelijk stappen heb gezet en mijn demonen (die al heel lang meegaan, geloof me!) eindelijk wat tot rust gekomen zijn. Heel mijn leven heb ik al last van stemmingswisselingen en voel ik me klein. En nu, begin ik uit een soort van dal te kruipen. Dankjewel, Cindy. Ongelooflijk wat goede begeleiding kan doen’ – Getuigenis van een plusmama

Iets voor jou?

Dat de rol van plusouder pittig kan zijn en je al eens laat vloeken, weet ik als geen ander! Dit traject is echter enkel geschikt als je inziet dat louter ventileren over de situatie je niet gaat verder helpen en je beseft dat je enkel jezelf kan veranderen.

Deze begeleiding vraagt daarom jouw bereidheid naar je eigen doen en laten te kijken, als ook de moed (al is dat met knikkende knieën!) om een en ander te veranderen. Ik ben hierin graag de gids die met je mee loopt.

Dit traject is niet geschikt bij psychiatrische problemen, verslavingen of bij serieuse relatieproblemen met je partner. Twijfel je hierover? Neem dan vooraf even contact met me op.

Veel gestelde vragen

Wat als de situatie al jaren scheef zit?

Relaties kunnen altijd veranderen. Ook nadat ze al jaren scheef zitten. Het zal wat tijd kosten voor het vertrouwen hersteld is, dus je zal aanhoudend moeten zijn. Maar het kan wel.

Je hebt de keuze. Wil je dat het zo blijft? Of wil je zoeken hoe het anders kan, ook al weet je nog niet exact waar je dan uit gaat komen?

Waarom moet IK aan mijn rol werken, terwijl ZIJ het foute gedrag stellen?

Ik sluit helemaal niet uit dat de anderen geen steken laten vallen. Ex-partners doen niet altijd wat ze zouden moeten doen. Partners ook niet. En kinderen evenmin.

Mogelijks heb je dat heel goed geanalyseerd; het brengt je alleen geen stap verder. Want HEN kan je niet veranderen. Hoe harder je probeert te trekken, hoe meer ze hun hakken in het zand zetten.

Ga maar eens na hoe dat werkt bij jou. Wat gebeurt er met jou als je de commentaar krijgt dat je het niet goed doet en dat je niet voldoet? Sta jij open voor mensen met deze feedback? Waarschijnlijk niet.

Als JIJ last hebt van je emoties, heb jij er de meeste baat bij om je anders op te stellen. Echt, ik beloof je dat de dag dat je daar echt naar leeft, alles anders wordt. Je krijgt regie over je leven.

Ben je het hierover niet met me eens? Met alle respect voor je standpunt, maar dan is dit traject niet geschikt.

Kan ik ook deelnemen als we niet samenwonen, als de kinderen al de deur uit zijn of als er geen scheiding was maar een overlijden?

Zeker. Als je je herkent in de tekst hierboven, dan ben je van harte welkom.

Mijn partner gaat nooit veranderen. Heeft dit dan zin?

Dit traject is ontworpen voor jou, niet voor je partner. Jij gaat aan de slag voor jezelf, omdat JIJ ergens last van hebt. Je doet dit niet voor je partner of de kinderen, maar voor jezelf.

In de modules rond communicatie heb ik veel aandacht besteed aan wat jij kan doen en zeggen, ook als je partner niks van oefeningen of ‘communicatietruckjes’ wil weten.

Kleine tip: zeg nooit nooit 🙂

Heeft dit traject zin als mijn stiefkind geen contact met me wil?

Ja, dit traject richt zich op hoe jij in de relaties staat en hoe jij je beter kan voelen. 

Het is niet zo dat ik kan garanderen dat het kind zich ineens voor je gaat open stellen of je gaat begrijpen. Soms zitten kinderen bijvoorbeeld zodanig in de knel tussen hun ouders of worstelen ze nog zodanig met wat er allemaal gebeurd is, dat ze jou er echt niet bij kunnen hebben. Daar kan jij mogelijk niets aan doen. 

Als dat het geval is, leer ik hoe je daar goed mee om kan gaan, zodat je jezelf niet verliest in deze situatie of er op leeg loopt.

Ik heb eerder al aan één van je programma's deelgenomen. Kan ik hieraan dan deelnemen?

Dit traject is niet hetzelfde als het online basisprogramma ‘de spelregels’.

Heb je eerder de training ‘beter omgaan met emoties’ gevolgd, dan krijg je een korting op dit traject.

 

 

Heb je nog vragen? Is er iets niet duidelijk of vraag je je af of dit traject iets voor jou is? Neem dan contact met me op: stel je vraag in het contactformulier onderaan deze pagina. Ik help je graag verder.

Wat andere plusouders  vonden van werken met mij

“Nee, ik zal de kinderen van Jan nooit even graag zien als die van mij. Maar ik realiseerde me dat ik het echt heel goed voor heb, helemaal niet de boze stiefmoeder ben die ik dacht dat ik was. Dat ze best een speciale plek hebben bij me. Dat treft me zo. En natuurlijk zie ik nu dat ik hen mag aanspreken op dingen. Want ik kan het met liefde. Jan is daar heel blij over.” – K, moeder en stiefmoeder

Ik wou je laten weten dat het traject bij jou een nieuwe wereld voor me heeft geopend. Voor het eerst in mijn leven heb ik soms het gevoel dat het ok is om mezelf te zijn. De connectie met de binnenkant is niet enkel schaamte meer.
Dit vertaalt zich ook naar het gezin (en zelfs daarbuiten op mijn werk en andere problemen die op mijn pad komen). De paniek en angsten zijn er nog, maar het bewustzijn maakt dat ik erdoor geraak en het gevoel heb er iets uit te leren over mezelf. – C, mama en stiefmama

“Ik vind jouw inzichten echt ongelofelijk goed. Ik ben super blij dat ik me heb ingeschreven voor dit traject. Ik heb gisteren na onze sessie nog naar wat lessen gekeken, en bedacht me ook hoe geweldig die zijn. Er zijn heel veel dingen die ik herken. Dit geeft me toch echt een houvast. Heb de moed gevonden zijn zoon aan te spreken. Uiteindelijk zaten we allebei te wenen. We bedoelen het allebei goed blijkt nu! Het komt goed!! Nogmaals super bedankt.” – anonieme stiefmama

Dankzij deze begeleiding ben ik er ingeslaagd met ons gezin en de kinderen van A. in veel rustiger vaarwater te zijn gekomen. Ik denk dat ik me nu vooral meer bewust ben van ieders positie en de dynamiek die daar mee gepaard gaat. Dat heeft sterk bijgedragen tot aanzienlijk meer rust. Ik kan nu op eigen kracht verder. Hartelijk dank, ook namens A. – R, pluspapa

Praktijk

Cindy Schepers
Noéstraat 19
3360 Bierbeek (Leuven)
België

Volg mij 

Contactformulier

Adviesvragen worden niet via e-mail behandeld. Bedankt voor je begrip.

Pin It on Pinterest