Foto

Workshop op 2 en 3 juli 2018

Herken jij dit?

 

 • Jij en je partner denken anders over opvoeden of de huisregels en dat zorgt regelmatig voor spanningen of misverstanden waar niemand zich goed bij voelt.

 

 • Doorgaans kan je goed praten met je partner, maar als het over onderwerpen gaat zoals de omgang met de kinderen, de grenzen t.a.v. de ex-partner of de huisregels, lukt dat niet.

 

 • Sommige gevoelige onderwerpen worden vermeden en blijven onopgelost. Gesprekken die je wél aanknoopt lopen uit de hand of leiden niet tot verandering.

 

 • Je hebt het gevoel dat je geen partner meer hebt zodra de kinderen komen of dat je geen plek hebt in dit gezin. Je hebt als stiefouder de indruk dat jouw mening of wensen er niet toe doen.

 

 • Je voelt je als ouder machteloos of begrijpt niet waar je partner (stiefouder) over klaagt of wat je anders zou kunnen doen. Je voelt je verscheurd tussen je kind en je partner. De kritiek op jouw rol als ouder komt hard binnen.

 

 • Je snapt heel goed hoe jullie het anders zouden kunnen aanpakken, maar als puntje bij paaltje komt nemen emoties het over en loopt het keer op keer anders dan je eigenlijk zou willen.

 

Het is logisch dat jullie dat tegenkomen, want jullie vormen een samengesteld gezin

 

Een samengesteld gezin is anders dan een traditioneel gezin. Het zit qua structuur zodanig in elkaar dat je gemakkelijk in bovenstaande situaties terecht komt:

 • Jij en je partner hebben elk een andere band met de kinderen.
 • De grenzen van het gezin liggen niet helemaal vast (want de kinderen wonen op twee plekken en er is ook nog die andere ouder die zijn of haar zegje te doen heeft).
 • De scheiding en de keuze voor elkaar heeft bovendien heel wat gevoeligheden met zich mee gebracht.
 • Er zijn veel verschillen. Bijvoorbeeld in tafelgewoontes, opvoedstijlen, geldbesteding, omgang enz.

 

Hoe begrijpelijk ook, jullie gezin dient wel in goede banen geleid te worden

 

Anders wordt het een stuurloos schip dat alle kanten uitgaat.

Koppels die niet op één lijn geraken, hebben geen stevig fundament. Kinderen, ex-partners of andere buitenstaanders slagen er in tussen jullie in te komen. Het samengestelde gezin wankelt steeds meer als jullie uiteindelijk ‘lijnrecht’ tegenover elkaar staan.

Stel je twee co-kapiteins voor die een complex schip te besturen hebben en die elk een andere richting willen uitvaren.

Dat loopt niet goed af…

 

Op 1 lijn komen is cruciaal

 

Wil je jouw samengesteld gezin in goede banen leiden en eventuele problemen effectief aanpakken, dan is het belangrijk dat jij en je partner samen aan het stuur staan, als 2 co-kapiteins die op 1 lijn zitten. Die afgestemd zijn op elkaar.

 

Nu, het is belangrijk dat je me hierin goed verstaat. Met op één lijn komen bedoel ik niet dat jullie moeten leren dezelfde mening te hebben. Dat kan zomaar niet; jullie zijn en blijven twee verschillende individuen, met elk eigen ideeën en eigen belangen.

Vergelijk het met twee politieke partijen die samen een regering vormen en een land moeten besturen. Elk hebben ze een eigen ideologie en eigen standpunten. Toch moeten ze samenwerken. Over heel wat issues zullen ze het oneens zijn. Maar hun regering zal effectief blijken als ze constructief met die verschillen omgaan.

 

Op één lijn met je partner betekent dat je samen het gezin leidt en elkaar steunt. Dat je die verschillen overbrugt. Ook al ben je het niet altijd eens met elkaar of zou jij het anders aanpakken als jij het alleen voor het zeggen had.

 

Het betekent dat jullie verbonden kunnen blijven als koppel en als een team kunnen samenwerken.

 

Ja, maar…

Nu denk je misschien bij jezelf: ‘Ik zie mijn partner graag! We kunnen het super vinden samen, zelfs beter dan in vorige relaties! We zitten meestal op dezelfde golflengte.’

Dat kan goed zijn. Maar als één van die bovenstaande stellingen op jullie van toepassing is, dan betekent dit dat er onderwerpen zijn in jullie relatie waar jullie niet op 1 lijn zitten. Niet zomaar een onderwerp: het gaat hier over ultragevoelig terrein. Zoals over kinderen bijvoorbeeld. En die liggen in de regel erg nauw aan het hart.

Het spijtige hieraan is dat als deze onenigheden niet uitgeklaard worden, deze ook de andere terreinen beginnen besmetten en jullie op de duur over allerlei andere zaken ruzie of meningsverschillen krijgen.

 

Afstemmen als co-kapiteins kan je leren

 

Je kan inzicht leren verwerven in de manier waarop jullie nu aan het stuur staan. In hoe jullie huidige manier van spreken met elkaar vastloopt. (En dit op een veilige manier: dat wil zeggen zonder elkaar aan te vallen of je kop in het zand te steken.)

 

Je kan leren om jezelf, wat jou drijft, wat jij verlangt of echt nodig hebt om je goed te voelen anders uit te drukken. Zodat de ander je beter begrijpt en zich niet aangevallen of niet gerespecteerd voelt. Waardoor jij je beter begrepen en gesteund weet. Je kan leren anders naar je partner te luisteren zodat je meer begrijpt wat hij/zij bedoelt.

 

Je kan bestaande negatieve communicatiepatronen leren ombuigen naar positieve patronen. Zodat er meer verbinding komt en de liefde voor elkaar alleen maar aan diepgang wint.

 

Jullie kunnen inzicht vergaren in fundamentele verschillen zodat de gevechten hierover tot rust kunnen komen. En je vanuit meer respect voor elkaar een basis creëert van waaruit nieuwe afspraken gemaakt worden of nieuwe manieren gevonden kunnen worden.

 

Ik help jou en je partner om beter af te stemmen op elkaar en verschillen te overbruggen in mijn relatietraining. In deze training  help ik je anders met je emoties om te gaan en beter met elkaar te spreken. Ik geef je graag inzicht in wat kan en wat niet kan in een goed samengesteld gezin.

 

Wat levert de training ‘co-kapiteins’ je op?

 

Na de training heb je de negatieve patronen tussen jou en je partner omgebogen en ben je begonnen met het opbouwen van positieve manieren, ook op de onderwerpen waar jullie momenteel op vastlopen. In de relatietraining herstel en verdiep je het contact met je partner. Jullie leren hoe je je samengesteld gezin beter aanstuurt.

 

Hierdoor verkrijg je meer evenwicht en respect in je gezin:

 • Je voelt je beter bij elkaar: jullie durven je meer bloot geven, kunnen intieme gesprekken aangaan zonder dat je daarbij gekwetst wordt.
 • Je zit beter in je vel en hoeft geen energie meer te verspillen aan terugkerende ergernissen.
 • Je kan elkaars kinderen beter verdragen en kan een goede ouder zijn voor je eigen kinderen. Zo ontstaat de veiligheid voor de kinderen om zich te openen voor jullie gezin.
 • De goede basis die je als co-kapiteins opbouwt, maakt andere afspraken mogelijk. Dit zorgt voor duidelijkheid. Ook voor de kinderen.

 

Hoe is de training opgebouwd?

 

Je volgt deze relatietraining samen met je partner. Vooraf krijgen jullie een reflectie-opdracht.

Tijdens twee dagen voer je specifieke gesprekken met je partner. Niet zomaar in het wilde weg, maar op een zeer gestructureerde en veilige manier. Zodat het anders zal zijn dan thuis.

Regelmatig kan je met mij terugkoppelen, geef ik uitleg en kadering of stuur ik jullie bij. Ik heb zowel oog voor de inhoud (wat is belangrijk bij samengestelde gezinnen) als voor de manier waarop jullie met elkaar omgaan (het proces).

Je hebt misschien helemaal geen zin om aan een groep deel te nemen? Dat is iets wat ik van veel twijfelende deelnemers hoor en is een normaal verschijnsel. Weet dat je de oefeningen doet met je partner, net zoals de andere koppels. Je bent op geen enkel moment verplicht hierover iets te delen. Al mag dat natuurlijk wel; de keuze over wat je vertelt en wat niet is op elk moment aan jou. Je zal merken dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en met dezelfde draken worstelt. Daardoor ervaar je de groep al gauw als meerwaarde.

Enige tijd na de training plannen we een opvolggesprek.

Inschrijven doe je hier >>>

 

Wie ben ik?

 

Ik ben Cindy Schepers, relatietherapeute en ervaringsdeskundige als het over nieuw samengestelde gezinnen gaat: ik ben moeder van twee jonge kindjes en twee uitvliegende stiefdochters. Ik ben gehuwd met Peter, vader van mijn kinderen.

Toen ik 13 jaar geleden zelf stiefouder werd dacht ik dat mijn achtergrond als therapeute voldoende zou zijn om ons gezin te doen slagen. Niets bleek minder waar! Sommige frustraties en vervelende gevoelens die ik had, kwamen tussen mij en mijn partner te staan.

De afgelopen jaren heb ik me daarom in de psychologie van het nieuw samengestelde gezin verdiept. Dit komt ons gezin ten goede, de relatie met mijn partner is veel hechter geworden en ik ben er ook zelf een beter mens van geworden. Deze ervaring zet ik graag mee in tijdens het begeleidingswerk van stiefouders en samengestelde koppels. Ondertussen heb ik daarbij honderden koppels en stiefouders mogen begeleiden.

 

Praktische info

 

Voor wie?

 • Deze training is voor samengestelde koppels die verder willen inzetten op hun gezin en relatie. Het maakt daarbij niet uit of je samenwoont. Elk van jullie is bereid naar zijn eigen aandeel te kijken (ook al heb je daar nu misschien nog geen duidelijk zicht op.)
 • Max. 4 koppels

 

Wanneer?

 • Maandag 2 en dinsdag 3 juli 2018
 • Telkens van 9u30 tot 16u30
 • Welkom vanaf 9u

 

Waar?

 • Regio Mechelen/Leuven (meer info volgt)
 • Kom je van ver? Er zijn tal van gezellige overnachtingmogelijkheden in de buurt!

 

Bijdrage?

 • 897 euro incl. btw per koppel. Wie inschrijft voor 15 april geniet van de vroegboekkorting en betaalt 797 euro.
 • In dit bedrag zijn inbegrepen:De workshop, maaltijden en catering, werkboek en opvolggesprek

 

 

 

Extra

Je ontvangt toegang tot het online programma ‘Leer de spelregels van het nieuw samengestelde gezin’. Dit programma kan je thuis volgen van achter je computer, meteen zodra je je ingeschreven hebt. Zo ben je ideaal voorbereid.

Doe mee en meld je hier aan

Bespreek samen met je partner en meld jullie hier aan voor deze training >>>

 

Wat zeggen vorige deelnemers over deze training?

 

“Een fantastische training waarbij je stap voor stap leert om met je partner te communiceren op een manier waarbij de moeilijkste en gevoeligste issues aan bod kunnen komen, zonder dat je ‘vast’ komt te zitten in ‘oude patronen’. Ik heb meer begrip voor mijn partner geleerd. Meer inzicht over hoe ik op een constructieve manier kan communiceren.” – stiefmama

 

“Deze training leert je heel veel over je relatie en hoe je je communicatie verbetert. Deze training geeft je helderheid in je pijnpunten, frustraties en hoe daar mee om te gaan. Ik heb bijgeleerd: hoe mijn partner me ziet, wat haar triggert, hoe mijn gedrag haar gedrag bepaalt en hoe ik kan veranderen zodat zij zich beter voelt en zich niet aangevallen voelt. Ik vond de training veel beter dan verwacht – stond eerst nogal sceptisch. Cindy weet heel goed te doseren en weet ook wanneer ze moet ingrijpen. Ze kwam ons helpen als we hulp nodig hadden. Het materiaal van de training is heel herkenbaar en raakte voor mij de juiste snaar.” – Paul, papa en stiefpapa

 

“Deze training is echt aan te bevelen aan mensen die uit hun oude manieren van omgaan met elkaar willen breken. Het is nuttig om jezelf beter te kunnen analyseren. En je partner. Dit biedt echt een uitweg voor problemen waarin we in het verleden vastliepen De gestructureerde aanpak maakt moeilijke gesprekken en moeilijke onderwerpen veilig om te benaderen. – papa en stiefpapa

 

“Echte aanrader voor stellen die vast blijven lopen in steeds dezelfde soort situaties of discussies zoals wij (na 7 jaar zelfs nog) ((gedoe rond schoenenrekjes, ruzie bij elkaars kinderen aanspreken e.d.). Cindy heeft ons echt geholpen inzicht in onszelf te krijgen en ons effect op elkaar. Vooral geleerd dat je niet moet vergeten je behoeftes en gevoel te benoemen en dat je je partner niet alleen je boosheid moet laten zien. Heb vooral inzicht over mezelf verkregen. Ben heel hoopvol. Cindy begrijpt echt goed waar je het over hebt en kan goed helpen wat verder tot de kern te komen. Verder: prima locatie en lekker eten!” Karin, mama en stiefmama

 

Inschrijven doe je hier >>>