naar een ontspannen samengesteld gezin in 70 dagen

 

herorganiseer je gezin en maak een nieuwe doorstart

Rustig en ontspannen kunnen thuiskomen als iedereen er is.

Weten dat het goed is voor de kinderen.

Tot in je tenen voelen dat je partner met jou oud wil worden. 

 

Dat is hoe het voelt als de relaties in je samengesteld gezin goed zitten!

 

Niet langer verscheurd, schuldig of buitengesloten. 

Nee, niet alles loopt dan perfect; het blijft leven met kinderen of pubers! Dus dat er nog wel eens gegrommeld zal worden op hun rotzooi of gedrag blijft nog even duren.

Het verschil met nu is dat je weet dat het in de basis goed zit en je er vertrouwen in hebt dat jullie het zullen aanpakken als dat nodig is.

 

Moet je maar op je tanden bijten

en hopen dat het ooit betert?

Maar wat als dat niet gebeurt?!

Herken je dit?

Er zijn één of meer kinderen uit een vorige relatie. Je wil er écht iets van maken… maar geluk en liefde glippen als los zand tussen je vingers: jullie ZIJN helemaal geen gezin, eerder twee clubjes onder één dak : (

Het vlot niet tussen plusouder en kinderen. Of één van de kids is niet op zijn gemak en je weet niet hoe je best reageert. Of er is gedoe tussen hen onderling en dat geeft uiteindelijk altijd gedoe tussen jou en je partner.

Wat houdt die rol van plusouder toch in? Wat heb je te doen als ouder? Je bent in de war over wat je mag verwachten van elkaar. Je staat machteloos als ouder (je kan het niet oplossen) en voelt je buitengesloten als stiefouder. 

Gewone dagelijkse dingen zorgen voor een hoop tumult en frustratie. Tafelmanieren, opruimen, geld, beleefdheid enz. Jij en je partner willen dat oplossen, maar er ontstaat alleen maar meer stress en verdriet.

In het traject ‘naar een ontspannen samengesteld gezin in 70 dagen’ leer je hoe je het beter aanpakt als er één of meer kinderen zijn uit een vorige relatie.

  • Je leert hoe een samengesteld gezin werkt en wat je mag verwachten.
  • Je krijgt de tools in handen zodat dagelijkse situaties je niet meer van de wijs brengen, maar juist een gelegenheid zijn om dichter naar elkaar toe te groeien
  • Je gaat op een rustige manier met je partner aan de slag om jullie rollen anders in te richten. Dit gaat rust brengen bij jullie en bij de kinderen. Geen concurrentiestrijd meer!

  • Geen droge theorie maar concrete tips en tricks die je kan toepassen op jouw situatie!

Concrete handvatten en inzichten

Vind de weg naar vertrouwen en ontspanning met dit online traject voor koppels

Het programma op een rijtje

We voeren met zijn drieën (jij, je partner en ik) een gesprek ter kennismaking waarin we dieper ingaan op jullie situatie, struggles en vragen. Zo leer ik jullie goed kennen en zie ik welke knopen om ontwarring vragen.

Dit gesprek kan online doorgaan of live in mijn praktijk. 

In een kleine groep van gelijkgestemde koppels komen we vier keer online samen via zoom: op 29/9, 13/10, 27/10 en 10/11/22 – telkens van 20u tot 22u. Aan de hand van je eigen voorbeelden gaan we aan de slag en leer je theoretische principes toepassen in de praktijk. Na afloop van iedere avond rond je af met een hoop ideeën om het anders aan te gaan pakken en anders te communiceren!

Tussen de sessies door bekijk je steeds naar volgende modules uit de online leeromgeving. Zo ben je steeds optimaal voorbereid voor de groepssessies en kunnen we tijdens die sessies heel gericht en praktisch aan de slag.

(In totaal hou je twee jaar toegang tot de online leeromgeving, zo kan je achteraf alles rustig herbekijken.)

Ter opvolging is er op 1 december een Q&A-sessie, waar je je laatste vragen kan stellen en we de allerlaatste puntjes op de i zetten.

Dit zijn de onderwerpen waarover we het uitgebreid gaan hebben:

 

 

  • Gezinnen die weer opbreken en gezinnen (en relaties) die floreren: waarin zit het verschil?
  • De verschillende rollen en hoe je die goed invult zonder voorbij te gaan aan jezelf: ouder, plusouder, dubbele rol, partnerschap, houding naar de ex-partner – concreet toegepast op jullie situatie 

  • Wat kinderen nodig hebben om tot rust te komen en zich te openen naar het nieuwe verhaal: hoe bouw je een veilig nest, help je met rouwgevoelens en haal je ze uit  loyaliteitsconflicten 
  • Over twee maten en gewichten, verdeling van tijd en aandacht: hoe laat je die vermoeiende concurrentiestrijd achter je
  • Hoe creëer je een eigen gezinscultuur en ga je om met verschillen? 
  • Tips en tricks om beter met elkaar te communiceren

‘Echte aanrader voor stellen die vast blijven lopen in steeds dezelfde soort situaties of discussies zoals wij (na 7 jaar zelfs nog) (gedoe rond schoenenrekjes, ruzie bij elkaars kinderen aanspreken e.d.). Cindy heeft ons echt geholpen inzicht in onszelf te krijgen en ons effect op elkaar. Vooral geleerd dat je niet moet vergeten je behoeftes en gevoel te benoemen en dat je je partner niet alleen je boosheid moet laten zien. Heb vooral inzicht over mezelf verkregen. Ben heel hoopvol en kan nu ook rustiger met zijn kinderen praten. Cindy begrijpt echt goed waar je het over hebt en kan goed helpen verder tot de kern te komen.’

A., mama en stiefmama

Is dit iets voor jullie?

Wie heeft het meeste baat bij dit traject?

De vorm van je relatie en de aard van de samenstelling maakt niet uit: misschien is er maar 1 kind bij jullie verhaal betrokken, misschien wel 10! Hun leeftijd (peuters, pubers, adolescenten) speelt geen rol. Het maakt ook niet uit of jullie wel of niet samenwonen, of je überhaupt elkaars kinderen al ontmoet hebt (misschien willen de kinderen niet eens contact). Het maakt ook niet uit of jullie nog maar net samen zijn, beginnende problemen ervaren of al jarenlang zitten in rondjes zitten draaien.

Wat is wél van belang?

Zowel jij als je partner staan achter je deelname van dit traject. Als je wil dat er iets verandert, zal er namelijk iets moeten veranderen (duh!) en dat vraagt jullie volle engagement. Niet dat je iets moet gaan doen dat niet voor je klopt, maar het is nodig dat jij en je partner er beiden je schouders onder zetten.

– Als je me al wat op deze website hebt zitten rondsnuisteren dan weet je dat mijn nummer één slogan de volgende is: ‘een samengesteld gezin is anders’. Jullie deelname zorgt er niet voor dat je ineens in een harmonieus tradtitioneel gezin terecht komt, simpelweg omdat je dat niet bent. Ik zal je laten zien wanneer je (onbewust) toch stiekem het traditionele gezin als uitgangspunt neemt! Met andere woorden: ook al weet je nu nog niet hoe of wat, je bent bereid out of the box te denken en sommige dingen die je als vanzelsprekend achtte in vraag te stellen.

– Verder vraagt dit traject je inzet en aandacht, ook tussen de groepssessies door. Enkel naar mij of de anderen luisteren, gaat jullie situatie niet verbeteren. Dus: je bent van harte welkom als je tijd en ruimte hebt om echt aan de slag te gaan.

Jullie zijn van harte welkom!

Praktische info op een rijtje

De data van alle online bijeenkomsten zijn: 29/9, 13/10, 27/10, 10/11 en 1/12/22.

We werken steeds van 20u tot 22u. Telkens kan je een half uurtje vooraf inloggen voor de virtuele koffieklets en de update van de verhalen die je wil delen.

Alle sessies gaan door online in groep via zoom. Er worden geen opnames gemaakt.

 

In een periode van 70 dagen neem ik je stap voor stap mee om de relaties anders te gaan inrichten.

Bij alle sessies zijn jij en je partner samen aanwezig.

De prijs van dit traject bedraagt 699 euro. Er geldt een tijdelijke korting waardoor je momenteel 499 euro betaalt (per koppel, all in).

De groep bestaat uit 3 à 6 koppels, waardoor iedereen maximale aandacht en opvolging krijgt.

 

Nog niet helemaal zeker of dit programma wel iets voor jullie is?

Boek dan alvast het kennismakingsgesprek op voorhand. Daarin bespreken we je situatie, vragen en twijfels. De prijs van dit gesprek bedraagt 100 euro. Beslis je daarna binnen de twee maanden in te schrijven, dan mag je dit bedrag van de trajectprijs aftrekken. 

Klik hier om het kennismakingsgesprek in te boeken >>

“Deze begeleiding leert je heel veel over je relaties, hoe je knopen ontwart in een samengesteld gezin en hoe je de  communicatie met elkaar en de kinderen verbetert. Er komt helderheid in je pijnpunten, frustraties en hoe daar mee om te gaan. Ik heb bijgeleerd: hoe mijn partner me ziet, wat haar triggert, hoe mijn gedrag haar gedrag bepaalt en hoe ik kan veranderen zodat zij zich beter voelt en zich niet aangevallen voelt. Ik vond het veel beter dan verwacht – stond eerst nogal sceptisch. Cindy weet heel goed te doseren en weet ook wanneer ze moet ingrijpen. Ze hielp altijd als we hulp nodig hadden en we konden snel een afspraak maken indien nodig. Het materiaal uit de online omgeving is heel herkenbaar en raakte voor mij de juiste snaar.”

Anoniem

Enkele veelgestelde vragen en hun antwoorden

Mijn partner en ik maken veel ruzie. Is dit programma iets voor ons?

Als het allemaal van een leien dakje liep zou je niet moeten deelnemen natuurlijk. Het komt vaak voor dat koppels spanningen hebben. Dat is geen tegenindicatie maar juist een indicatie!

Kan je niet meer samen in één ruimte zitten, voel je geen respect en kunnen jullie geen deftig gesprek meer voeren, dan is dit traject niet aan de orde. Ik raad jullie dan relatietherapie aan.

 

Is 70 dagen niet veel te weinig om een samengesteld gezin in goede banen te leiden?

Het duurt verschillende jaren voor een samengesteld gezin zich zet, dat klopt. Ook ik heb geen magische toverstok om dat proces over te slaan. 

Wat we in dit traject doen is de basis goed zetten, ervoor zorgen dat het fundament goed zit. Aan het einde van deze 70 dagen weet je wat je te doen staat om het afstemmingsproces dat steeds verder loopt in goede banen te leiden.

 

Wij zien dat niet zitten in een groep!

Eerlijk? Dat geldt zo ongeveer voor alle koppels die ik ooit al in groep begeleid heb! Tenminste… aan het begin van het traject.

Heel snel zal je merken dat de anderen met net dezelfde issues worstelen als jullie en kan je van elkaar leren. Dat maakt net een deel van de rijkdom uit van deze begeleiding. Dat beloof ik!

Je bent vrij om te delen wat je wil.

 

Mijn partner heeft zich afgesloten van mijn kinderen. Ik kan hem/haar echt geen plusouder noemen. Heeft het zin om deel te nemen?

Er bestaan heel veel misverstanden over wat plusouderschap precies inhoudt. Het wil lang niet altijd zeggen dat je samen cupcakes moet bakken, filosofische gesprekken moet voeren of wekelijks moet gaan supporteren aan de zijlijn bij het voetbal. 

Wat wél nodig is, dat je als plusouder (stiefouder) beseft dat je een relatie hebt met iemand die kinderen heeft, dat die kinderen erbij horen en dat het ouderschap een wezenlijk deel uitmaakt van wie je partner is. Als je dat inziet en open staat om het hier verder met je partner over te hebben, ben je van harte welkom.

 

De ex-partner saboteert ons gezin. Is het dan überhaupt wel mogelijk om er iets van te maken?

Zeker. Het is een ver verspreid misverstand dat het alleen maar kan lukken als de ex-partner jullie gunstig gezind is. 

Sterker nog, ik denk als je te maken hebt met een ouder die jullie saboteert, rechtstreeks of onrechtstreeks via de kinderen, dat het des te belangrijker is om hun fundament goed te zetten en als koppel heel goed op elkaar af te stemmen. Zeker welkom op dit traject.

 

Werkt deze training ook als de kinderen in hun puberteit zitten? Het lijkt alleen maar over kleine kinderen te gaan?

Absoluut. Het werkt in alle situaties waarbij de kinderen nog thuis wonen of bij de andere ouder wonen.

Ouders en plusouders die te maken hebben met babies, peuters, lagereschoolkinderen, pubers, adolescenten en jongvolwassenen: welkom.

De data passen ons niet, maar we willen toch graag deelnemen. Wat nu?

Het is echt belangrijk dat jullie aanwezig kunnen zijn. Op zich niet erg als je eens een keer niet kan, maar als jullie meerdere keren niet kunnen dan ga je toch essentiële dingen missen. Stuur me dan een mailtje en ik zet je op de wachtlijst voor een eventuele volgende editie.

Wij hebben echt al heel lang problemen samen. Komt dit programma dan niet gewoon te laat voor ons?

Zolang jullie bereid zijn de dingen anders te leren aanpakken ben je welkom. Ik zou zeggen: laat je niet langer bepalen door wat er achter je ligt, maar wel door waar je naartoe wil.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je zomaar moet doen alsof er in het verleden niets gebeurd is en gemaakt positief zitten doen als dat niet past met hoe het nu voor je is. Maar weet dat het nooit te laat is om relaties te veranderen.

Werkt dat wel, zo online?

Ja! Sinds de lockdowns heb ik vaker met online groepen gewerkt en heb daar hele mooie resultaten mee gehaald. Ook indivuele sessies waar heel emotionele momenten zijn soms en we echt werken aan een nieuwe band kunnen perfect online.

De kinderen zijn volwassen en de deur uit. Heeft het zin om deel te nemen?

De inhoud van dit traject is het meest toegespitst op situaties met kinderen van 0 tot ongeveer 25 jaar.

De kinderen hebben echt al veel meegemaakt. Ik sta voor veel open, maar niet om hen nog met meer veranderingen te confronteren.

Wat fijn dat je zo over je kinderen waakt. In dit traject ga je niet veranderen om te veranderen. We kijken vooral wat er nodig is voor iedereen om het beter te maken.

Maar natuurlijk: je bent niet langer een eenoudergezin. Dat kinderen effect ondervinden van het bestaan van een nieuwe partner en eventueel stiefbroers of -zussen is part of the deal.

 

Eén van de kinderen wil niets met de plusouder te maken hebben.

Dat komt vaak voor. Ik kan niet garanderen dat de houding van het kind verandert. Wel kan ik je leren (als ouder) hoe je hierover met je kind in gesprek gaat, hoe je hier als koppel mee om gaat zodat het niet tussen jullie komt te staan en hoe je (als plusouder) best kan opstellen zonder het gevoel te hebben dat je op het strafbankje zit.

Wij zijn nog maar pas samen. Is dit traject ook iets voor ons?

Van harte welkom! Voor dit traject maakt het niet uit hoe pril jullie relatie is of hoe gepokt en gemazeld je al bent door het samenleven met elkaar 🙂

Mijn partner wil graag deelnemen, maar ik vind echt niet dat wij problemen hebben en zie daar het nut niet van in.

Als er één partner is die een probleem ervaart, dan is dat in mijn ogen een probleem van beide partners. Want je zal elkaar nodig hebben om het probleem op te lossen. 

Ben je bereid dat te doen voor je partner?

In elk geval is het nodig dat jullie allebei bereid zijn er je schouders onder te zetten. 

 

Is jouw vraag nog niet beantwoord?

Twijfel dan niet en neem contact met me op.

Ik help je graag verder.

Praktijk

Cindy Schepers
Noéstraat 19, 3360 Bierbeek (Leuven), België

 

Volg mij 

Contactformulier

Adviesvragen worden niet via e-mail behandeld. Dank voor je begrip. 

Pin It on Pinterest