Foto

Maandelijkse leergroep voor plusouders

In deze maandelijkse groep voor plusouders leer je hoe je beter met je emoties kan omgaan in je samengestelde gezin zodat je meer kan ontspannen in de relaties en je meer thuis voelt.

Deze groep is momenteel volzet. Een nieuwe groep start in het voorjaar van 2021.

Ben jij dit?

Jouw partner heeft 1 of meer kinderen uit een vorige relatie. Jij bent dus stiefouder (liefouder, plusouder, bonusouder… benoem het hoe je wil).

Je had in het begin misschien twijfels of je dat wel zag zitten allemaal, maar bent er toch voor gegaan; met deze man of vrouw zie jij jezelf oud worden!

Je doet je best en wil het gewoon goed hebben samen. Je wenst de kinderen van je partner het beste en hebt helemaal niet de ambitie de andere ouder (de ex dus) te vervangen.

De realiteit van je samengesteld gezin daagt je uit

Je wéét dat een relatie geven en nemen is. Soms ben je het echter echt niet eens met hoe het loopt, maar slaag je er niet in dat over te brengen aan je partner.

Je partner bedekt het een en ander met de mantel der liefde. Het lijkt alsof hij/zij met twee maten en gewichten meet. Als je er iets van zegt, wordt het ontkend, weggelachen of krijg je ruzie.

Je kan je ei niet kwijt en dat vreet aan je. Je voelt je niet gehoord. Gepasseerd. Het lijkt alleen maar geven. Dit zorgt voor twijfel en onzekerheid. Wie ben ik om iets te willen? Ik wist toch dat hij kinderen had?! Bemoei ik me niet te veel? Neem ik zo niet te veel?

En toch… zodra de kinderen er zijn verandert de relatie met je partner. Telkens weer. Alsof je hem of haar ineens minder goed kan bereiken. Alsof jullie elkaar niet meer zo begrijpen of aanvoelen als anders wel het geval is. Je wordt het vijfde wiel aan de wagen.

Dit voelt niet goed. Je begint op te zien tegen de komst van je stiefkind en bent niet meer graag thuis. Jullie negeren elkaar een beetje. Dat vind je lastig. Want je beseft ook wel dat dit de sfeer in huis niet bevordert.

Je partner moedigt je soms aan om je inbreng te doen, maar je twijfelt: als puntje bij paaltje komt, steunt hij je niet of heeft hij wel iets aan te merken op hoe je het zegt. Je vreest dat je de kinderen of de ex-partner tegen je krijgt als je aangeeft hoe jij het wil.

Je neemt je voor te zwijgen en het ‘los te laten’. Een paar keer slaag je er in je mond te houden… tot het te veel wordt. Dan gooi je heel emotioneel jouw frustraties op tafel en belanden jullie in dramatische toestanden.

Dit kan écht anders

Een stiefouder kan zich wel degelijk thuis voelen in het samengesteld gezin. Een verbonden en vervullende partnerrelatie ervaren, ook als de kinderen er zijn.

Nee, niks wegcijferen of over je heen laten lopen; je kan en mag een volwaardige plek innemen. Niet die van ouder, maar die van stiefouder of plusouder.

Als je leert hoe dit werkt, ontstaat er ruimte om uit de concurrentiestrijd te stappen met de kinderen of de ex-partner. Je kan bouwen aan een band met het kind van je partner, ja, óók als dat kind daar nu nog niet voor open staat.

Nogmaals: niet als ouder, maar als stiefouder. Je draagt er toe bij het kind een harmonieuze, liefdevolle (tweede) thuis te geven. Op jouw manier, in het klein of in het groot. De term ‘plusouder’ krijgt hier zijn ware betekenis: je bent een meerwaarde in het leven van de kinderen. Je kan iets toevoegen. Ga maar eens na wat dat met jouw twijfels en frustraties zou doen…

Ik leer je hoe je dit aanpakt

In deze maandelijkse vaste groep leer ik jou en andere plusouders wat jij nodig hebt om je (terug) thuis te voelen en te werken aan meer respect, verbinding en harmonie. Aan gehoord worden en erbij horen.

Ik leer je hoe je anders met je emoties kan omgaan zodat jij je volwaardige plek als gezinslid kan innemen:

  • Je leert welke rol het best bij jou past in jullie samengesteld gezin en hoe je moeilijke situaties aanpakt
  • Je leert hoe je naar je emoties kan luisteren zonder dat deze met je aan de haal gaan
  • Je leert hoe je beter kan communiceren en grenzen kan aangeven
  • Je leert hoe je tot een respectvolle band komt met de kinderen van je partner (ook al zitten zij daar niet op te wachten)
  • Je leert hoe je je anders kan opstellen ten aanzien van de ex-partner, zodat er meer rust in je hoofd komt

Zo voel jij je een volwaardig gezinslid (want dat ben je), kan je jezelf zijn in je eigen huis én je geliefd voelen door de persoon voor wie je dit allemaal doet: je partner.

Werkwijze

Elke maand komen we online samen met een vaste groep plusouders. Sommigen met situaties die op de jouwe lijken, anderen met totaal andere situaties.

Elke avond leg ik een bepaald thema op tafel, bespreken we valkuilen, tips, voorbeelden, handvatten en werken we dit daarna verder uit in de groep. Ik werk met 1 of 2 concrete situaties van de aanwezige deelnemers, daarna wissel je in kleine groep uit met de andere deelnemers. We koppelen terug in de grote groep, eventueel gevolgd door een opdracht/werkpunten de komen de maand. Je leert niet alleen van mij, maar ook van elkaar.

Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: omgaan met loyaliteitsconflicten, niet weten wat je te zeggen hebt, lastige opvoedsituaties, partners die niet meewillen, ex-partners die niet doen wat ze zouden moeten doen, hoe bouw je een band met je stiefkind, stiefkinderen die je negeren, hoe trek je grenzen, hoe ga je om met je positie als outsider …

Je kan zelf suggesties doen voor dingen die je op de agenda wil hebben. De hele leergroep zie ik namelijk als iets wat we samen vorm geven. Uiteraard zullen er soms thema’s zijn die hot voor je zijn en andere waar je minder mee hebt. In elk geval streef ik er naar de onderwerpen zo universeel als mogelijk te brengen, zodat iedereen er wat aan heeft. Tegelijk gaan we ook in op heel specifieke situaties waar je last van hebt.

De groep wordt interessant als je af en toe vragende partij bent, af en toe van je eigen ervaringen/wijsheid kan delen. In elk geval ben ik op zoek naar mensen die zich open willen opstellen en een leervraag hebben.

Het doel van deze groep

De bedoeling is in elk geval om te empoweren. Hoe kan je beter communiceren? Hoe ga je beter met emoties om? Hoe kan je beter naar je situatie kijken? Hoe kan je je partner bereiken? Uiteindelijk gaat het er om dat jij je steeds beter gaat voelen in je rol, dat de sfeer in huis verbetert, net zoals de relatie met je partner en de kinderen

Het wordt dus in geen geval een rondje ventileren over hoe onmogelijk het is!

Praktisch


We komen 1 keer per maand samen.

Momenteel is de groep volzet. In het voorjaar van 2021 start een nieuwe groep.

Dit gebeurt online via zoom, dus ja, je gezicht komt in beeld 🙂

Je engageert je voor de gehele reeks. Het is niet erg dat je af en toe eens niet kan aanwezig zijn, maar uiteraard verwachten we jou zoveel als mogelijk wel aanwezig. Omwille van de privacy worden er geen opnames gemaakt van de sessies.

Het is een vaste groep van max. 16 deelnemers. Ik zorg ervoor dat niet altijd dezelfde mensen aan het woord komen en dat de tijd en werkstructuur goed bewaakt wordt.

Wie dat wil, kan deelnemen aan een besloten Facebookgroep zodat jullie elkaar tussen de sessies door kunnen blijven empoweren. Zelf zal ik slechts op de achtergrond in deze Facebookgroep aanwezig zijn.

De prijs voor jouw deelname gedurende 7 maanden bedraagt 210 euro.

Wie kan deelnemen?

Dit is een groep voor stiefouders. Dat wil zeggen: je hebt een partner die 1 of meer kinderen heeft uit een vorige relatie.

Het maakt daarbij niet uit of jullie samenwonen, of jullie al lang samenzijn , of er contact is met de kinderen of niet, wat de leeftijd is van de kinderen enz.

Deelnemen doe je zonder partner. De bedoeling is om plusouders te ondersteunen in hun rol, dit is geen plek voor relatiebegeleiding. Ben je daarin geïnteresseerd, check dan mijn begeleidingstraject voor koppels.

Wil jouw partner ook meedoen, meld je dan elk apart aan. Zorg er verder voor dat jullie meedoen van op een ander scherm en vanuit een andere ruimte, zodat je los van elkaar in groepen kan ingedeeld worden.

Deelnemen doe je niet als je op dit moment bij mij met je partner in begeleiding bent. Je kan eventueel na de begeleiding wel in deze groep stappen.

Dit wordt sterk gewaardeerd!

  • Relaties komen in allerlei vormen en maten voor. Ik zal erover waken dat alle vormen gerespecteerd worden.
  • Het kan best zijn dat je geraakt bent door iets van iemand anders. Dat is ok. Je hoeft het niet met iedereen eens te zijn, ik zal je uitnodigen te onderzoeken wat je hieruit over jezelf kan leren en je respectvol naar de ander op te stellen (een belangrijke basisvaardigheid in nieuw samengestelde gezinnen overigens ?)
  • Het is geen must dat je iets inbrengt. Je mag gerust ook af en toe wat kijken van op de zijlijn. Wel zal ik vragen om je camera ‘aan’ te zetten, zodat je niet zomaar een zwarte vlek bent voor de anderen, maar iemand met een gezicht.
  • Alle emoties zijn welkom! Zowel de leuke als de minder leuke. Het is echter niet de bedoeling om deze groep te gebruiken om te ventileren, je gelijk te komen halen of je te wentelen in slachtofferschap. Je zal keer op keer uitgedaagd worden om met een leervraag te komen.


Wat stiefouders vertellen over het werken met mij

 

“Cindy, graag had ik je nog bedankt voor alle hulp die je geboden hebt in ons nieuw samengestelde gezin. Dankzij jouw hulp heb ik heel wat hindernissen overwonnen en zijn we allemaal sterker naar elkaar gegroeid. Ik voel me helemaal goed in mijn nieuw samengesteld gezin. Graag had ik je ook laten weten dat er een klein gezinslidje bij is. Sinds oktober ben ik trotse mama van een lieve dochter. Ik wil je uit de grond van mijn hart bedanken voor alle gesprekken, hulpverlening en inzichten die je mij gegeven hebt… want dat heeft voor mij een wereld van verschil gemaakt. Ik wou je dit zo graag laten weten , want ik denk niet dat dit mogelijk was zonder de sessies die ik bij jou gehad heb. Dan zou ik me zijn blijven ergeren.”
– B., stiefmama (en kersverse mama)

“Ik vind jouw inzichten echt ongelofelijk goed. Ik ben super blij dat ik me heb ingeschreven voor dit traject. Ik heb gisteren na onze sessie nog naar wat lessen gekeken, en bedacht me ook hoe geweldig die zijn. Er zijn heel veel dingen die ik herken. Dit geeft me toch echt een houvast. Heb de moed gevonden zijn zoon aan te spreken. Uiteindelijk zaten we allebei te wenen. We bedoelen het allebei goed blijkt nu! Het komt goed!! Nogmaals super bedankt.”

– anonieme stiefmama

“Nee, ik zal de kinderen van Jan nooit even graag zien als die van mij. Maar ik realiseerde me dat ik het echt heel goed voor heb, helemaal niet de boze stiefmoeder ben die ik dacht dat ik was. Dat ze best een speciale plek hebben bij me. Dat treft me zo. En natuurlijk zie ik nu dat ik hen mag aanspreken op dingen. Want ik kan het met liefde. Jan is daar heel blij over.”
– K., moeder en stiefmoeder