Begeleidingstraject voor koppels 

wanneer er één of meer kinderen zijn uit vorige relatie(s) en je de relaties en sfeer in huis wil verbeteren

Begeleidingstraject voor koppels

In een begeleidingstraject help ik jou en je partner om meer je draai te vinden in je samengesteld gezin, met elkaar en elkaars kinderen. Zodat er meer rust en verbinding komt en je mogelijkheden ziet in wat nu misschien als zwaar beladen of onverenigbaar lijkt.

Om het even kort door de bocht te formuleren: tijdens een begeleidingstraject verbeter je jouw emotionele vaardigheden, sleutel je aan je relatie- en communicatieskills, kijk ik mee hoe je je anders kan opstellen naar je (plus)kinderen en spijker je je verwachtingen over samengestelde gezinnen bij. Indien nodig help ik je hoe je op een meer mindful manier met de andere ouder (ex-partner) kan omgaan.

Ik help jullie om elkaar beter te begrijpen en het veiliger te maken om dingen uit te spreken zodat je tot oplossingen komt en je op goede voet verder kan. Zonder dat je partij hoef te kiezen voor de ene of de andere. 

Hoe zit dat precies?

  Na een uitgebreid intakegepsrek bepalen we wat jullie te doen staat en waar jullie onder mijn begeleiding aan gaan werken. Afhankelijk van jullie situatie focussen we ons op het volgende:

  .

  Je doorbreekt vicieuze cirkels met je partner (patronen van aanvallen en terugtrekken/verdedigen). Jullie verbeteteren je communicatie en leert elkaar steunen in de rol die je hebt ten aanzien van (elkaars) kinderen. We zoeken hoe jullie naast elkaar in plaats van tegenover elkaar kunnen staan. 

  Jullie hoeven niet meteen plots dezelfde mening te hebben of tot dezelfde opvoedstijl te komen, maar leren conflicten uit te praten en met die verschillen om te gaan. Jullie werken naar duidelijke afspraken waar je (al dan niet) de kinderen bij betrekt.

  Je leert wat je rol is als (plus)ouder en hoe je daarbij op de kinderen kan afstemmen, de band met hen verbetert, grenzen trekt enz. Hiermee help ik jullie het basisfundament van je gezin goed neer te zetten zodat er steeds meer stabiliteit en harmonie komt en je op den duur naar een eigen gezinscultuur groeit.

  Je leert hoe je als ouder je kinderen kan helpen met de specifieke uitdagingen waar zij mee te maken krijgen (leven in twee huizen, loyaliteitsconflicten, omgaan met wissels, veranderingen enz.).

  Staan de kinderen maar weigerachtig tegenover het samengesteld gezin of de plusouder of andere kinderen? En dacht je bijvoorbeeld daarnet toen je bovenstaande tekst las: ‘de plusouder heeft bij ons helemaal geen rol’? Dan leer je hoe je daarop kan reageren zonder hen te forceren, in de steek te laten of over je eigen grens te gaan.

  Zijn er spanningen met de ouder in het andere huis? Dan leer je gepaste afstand nemen, mentaal en praktisch. Zodat jouw gemoed niet langer door hem/haar bepaald wordt en je meer controle krijgt over je reacties. 

  “Cindy, graag had ik je bedankt voor alle hulp die je geboden hebt in ons nieuw samengestelde gezin. Dankzij jouw hulp heb ik heel wat hindernissen overwonnen en zijn we allemaal sterker naar elkaar gegroeid. Ik voel me helemaal goed in mijn nieuw samengesteld gezin.

  Graag had ik je ook laten weten dat er een klein gezinslidje bij is. Sinds oktober ben ik trotse mama van een lieve dochter!

  Ik wil je uit de grond van mijn hart bedanken voor alle gesprekken, hulpverlening en inzichten die je mij gegeven hebt… want dat heeft voor mij een wereld van verschil gemaakt.

  Ik wou je dit zo graag laten weten , want ik denk niet dat dit mogelijk was zonder de sessies die we bij jou hebben gehad.”

  A., stiefmama en kersverse mama

  ‘Ja maar, Cindy, onze situatie is complex en er is al vanalles gebeurd tussen ons. Kan jij dan garanderen dat het goed komt?’

   

  Eerlijk? Dat kan ik niet.

  Tenminste, ik kan niet beloven dat het plaatje dat jij in je hoofd hebt (over hoe het zou moeten zijn) werkelijkheid wordt. Ik kan niet garanderen dat kinderen die nu niet willen komen, dat plots wel gaan willen en daarbij hun hart helemaal zullen openstellen. Ik kan niet garanderen dat stiefbroers en -zussen elkaar aan het einde van de rit in de armen vliegen of dat een ex-partner ophoudt met gestook en gedoe.

  Dat kan ik niet omdat ik daar geen rechtstreekse invloed op heb. Jij evenmin.

  Wél weet ik dat ik jullie – met je actieve medewerking – kan helpen om de partners te worden die rust vinden bij elkaar en die alles doen wat in hun macht ligt om de relaties te verbeteren en het gezin anders in te richten.

  Je hebt namelijk wél invloed:

  • op de communicatie tussen jullie; op hoe je omgaat met je emoties en reacties en op hoe jij bepaalde vicieuze cirkels mee in stand houdt
  • op je bereidheid om te leren over samengestelde gezinnen, je verwachtingen bij te stellen over hoe het zou moeten en te kijken welke vormen wél mogelijk zijn
  • op hoe je je opstelt naar de kinderen.

  Dáár zetten we maximaal op. Want dát zijn de elementen die uiteindelijk de atmosfeer bepalen. Die ervoor zorgen of je je wel of niet laat vangen door verschillen, concurrentiestrijd of een ex-partner die zich niet van zijn of haar beste kant laat zien. Dit draagt ook enorm bij aan het welzijn en de ontwikkelkansen voor de kinderen.

  Stief of niet.

  Het is mijn ervaring met de vele honderden koppels die ik afgelopen jaren als relatietherapeute heb begeleid dat – als je het anders aanpakt en je je anders opstelt – er veel meer mogelijk wordt dan je denkt…

  … dat de kans enorm vergroot dat de sfeer in huis verbetert, de verdraagzaamheid groeit, relaties vlotter lopen en gewoon, dat er minder strijd komt over dagelijkse kleine dingen.

  Kortom, dat je samengesteld gezin veel rustiger en leuker wordt.

  Onderdelen van het traject

   

  In tegenstelling tot een klassieke relatie- of gezinstherapeut werk ik niet van afspraak naar afspraak, maar vraag ik een engagement voor een afgebakend traject waarin we werken aan specifieke vaardigheden. 

   

  De onderdelen van een begeleidingstraject bestaan uit een combinatie van het volgende:

  w

  Coachingsessies

   

  Diepgaande sessies met mij waarin je leert de relaties opener en hartelijker te maken. Ik kijk zorgvuldig met jullie mee in hoe jullie met de uitdagingen omgaan en stuur bij waar nodig. Ook tussen de sessies door volg ik mee op.   

  Online leeromgeving

   

  Elke coachingsessie bereid je voor door in te loggen op de online leeromgeving en specifieke modules met voorbeelden, video’s en oefeningen te bekijken. Huiswerk dus, jawel : ) Zo haal je het maximum uit de gesprekken met mij én kan je ook tussen de sessies door aan de slag.

  Vragensessies

   

  Regelmatig organiseer ik een online vragensessie waarin je extra vragen kan stellen en situaties kan voorleggen. We gaan zo concreet en praktisch als mogelijk is aan de slag.

  “Het resultaat van dit programma is dat mijn man en ik nu heel wat oplossingen kunnen bedenken voor als er zich ambetante situaties voordoen. We hebben samen op een constructieve manier leren praten :-). We hebben geleerd dat als ik weer tot kamerplant word gedwongen dat de verbinding tussen mijn man en mij net belangrijker wordt, zodat ik daar de liefde voel en me sterk voel. Mijn man heeft me aangemoedigd voor mezelf op te komen. Ik spreek zijn zoon nu aan als hij iets doet waar ik niet mee akkoord ga. Dat heeft bij mijn partner de druk er wat afgehaald, want hij had het gevoel tussen 2 vuren te staan en dat hij alles wat zijn zoon zei of deed (of net niet deed) te moeten opmerken om er iets op te zeggen. Ik (en hij ook) zijn best wel fier op wat we met jouw hulp hebben bereikt!”

  Een stiefmama

  “Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerder sceptisch stond tegenover deze begeleiding. Typisch mannelijk? Ik vond vaak dat mijn partner overdreef en was dus zelf geen vragende partij om hulp te zoeken. Maar ik ben zeer positief verrast. Vele gesprekken met mijn partner en ook met mijn kinderen, terwijl ik niet zo een prater ben. Eerst had ik schrik om te ontdekken wat ik allemaal fout deed, maar door de aanmoedigende houding van Cindy voelde het veilig en vertrouwd aan. De band met mijn dochter is nu beter dan het ooit geweest is! Mijn vrouw is veel rustiger geworden door deze begeleiding en dat doet mij zelf ook veel plezier. Het is alsof zij er nu minder op zit en ik iets meer?

  Wat bijgedragen heeft tot verbetering zijn de sessies, maar zeker ook de online leeromgeving. Het helpt echt als je bepaalde dingen kan terugbekijken of op stop kan drukken. Dat heeft me meer vertrouwen gegeven. Ook moet je de sessie voorbereiden waardoor je vooraf meer nadenkt.

  H., vader en stiefvader

  Is deze begeleiding passend voor jullie?

  Er is minstens 1 kind uit een vorige relatie betrokken bij jullie partnerrelatie.

  Het maakt niet uit hoe lang jullie samen zijn, of je samen woont en hoe het contact is met de kinderen.

  Hoewel sommige dingen echt anders mogen, besef je dat problemen een symptoom zijn van de kwaliteit van de relaties. Je bent er dus niet op uit om snel snel wat brandjes te blussen en instant oplossingen te vinden, maar je staat open om te zoeken hoe die relaties kunnen verbeteren.

  Jij en je partner zijn daarbij bereid je eigen doen en laten in vraag te stellen.

  .

  Wie ben ik?

  Ik ben Cindy Schepers (42), werk meer dan 15 jaar als relatietherapeute, waarvan meer dan 10 jaar uitsluitend met koppels in samengestelde gezinnen. Natuurlijk woon ik zelf ook in zo een gezin (mijn partner heeft 2 dochters uit een vorige relatie en samen hebben we 2 kinderen).

  Afgelopen jaren heb ik meer dan 1.000 ouders en stiefouders mogen begeleiden in hun zoektocht naar liefde en verbinding. Dit programma is gebaseerd op al mijn ervaring én op mijn kennis uit opleidingen: hechtingstheorie, EFT, familie-opstellingen, contextuele therapie, voice dialogue, integratieve relatietherapie enz. 

  Niks menselijks is mij vreemd is en daarom kan je rekenen op al mijn mildheid en begrip én zal ik steeds – met jouw permissie – trachten zo duidelijk als mogelijk te zeggen waar het op staat. 

   

   

  ‘Hallo Cindy, er valt veel te schrijven over onze begeleiding bij jou en dat zal ik bij gelegenheid zeker nog doen. Maar mag ik je vooral bedanken voor het gegeven dat je mij over de hele lijn bent blijven aanmoedigen om mijn kinderen niet op te geven en hen mee in het vizier te houden? Ik achtte me op een gegeven moment echt nog in staat om dat wel te doen, omdat de relatie met Els op het spel stond. Dus, dankjewel, vanuit heel diep, om mijn vaderschap mee te bewaken. Dat is onbetaalbaar.’

  Jan

  ‘Intussen zou ik elk koppel met een samengesteld gezin naar jou sturen (doe ik hoor)! Mag ik je bedanken voor alle hulp die je ons afgelopen maanden geboden hebt? Na ons laatste zoomgesprek realiseerde ik me dat wij van ver komen. Weet nog dat we in het begin twijfelden om deel te nemen omdat ik overwoog de relatie te stoppen (ik zou nooit met kinderen leven) en E. is niet zo een prater, dus wat gingen wij bij jou komen zoeken? Ik wil niet zeggen dat ik nu altijd sta te springen als zijn kids komen, maar het is toch helemaal anders dan vroeger toen ik soort van ziek was op voorhand als ik aan het weekend dacht. Ook E. is meer betrokken, hij praat ook meer, al moet ik nog steeds moeite doen om hem uit te laten praten, maar ik denk dat hij nu beter kan aangeven. Dus danku danku, we kijken allebei heel anders naar de toekomst nu!’

  Praktisch

   Hoe gaat het in zijn werk?

   

  We voeren eerst een uitgebreid intakegesprek waarin we ingaan op jullie situatie, uitdagingen en vragen. Dit gesprek vindt plaats in mijn praktijk of online via zoom.

  Indien dat aan de orde is doe ik aan het einde van dat gesprek een voorstel voor verdere begeleiding. 

  Hierover hoe je niet meteen te beslissen. Je neemt achteraf samen met je partner de tijd om te overleggen of jullie dit voorstel en mijn en mijn aanpak ziet zitten. Ik beantwoord bijkomende vragen en indien jij en je partner er beiden achter staan, gaan we van start.

  Het aantal sessies en de frequentie ervan hangt af van wat er nodig is (bvb of er al dan niet ook relatietherapie nodig is enz.). Dit bepaalt de prijs van het traject. 

  Ik vraag steeds een minimaal engagagement van een aantal sessies. Het prijsvoorstel is steeds all-in: je betaalt voor een afgesproken aantal sessies, de toegang tot de online leeromgeving, de vragensessies en de tussentijdse opvolging.

  Om je een idee te geven: voor een traject van 7 gesprekken vraag ik 1499 euro incl btw. Per bijkomende sessie komt daar 100 euro bij.

  Er kan een factuur opgemaakt worden en er kan in max. 3 schijven betaald worden.

  Zodra de betaling in orde is, ontvang je toegang tot de online leeromgeving en krijg je instructies om aan de slag te gaan.

  Gesprekken kunnen online doorgaan of in mijn praktijk. Ik verwacht jou en je partner steeds samen op de afspraak, tenzij we dat anders afgesproken hebben. Een sessie duurt steeds max. 75 minuten.

   

  Hoe kan je je aanmelden?

  Je boekt het intakegesprek door elk de online vragenlijst in te vullen. Klik daarvoor op onderstaande knop:

  Meer over de eerste stap, het intakegesprek:

  “Ik vind jouw inzichten echt ongelofelijk goed. Ik ben super blij dat ik we ons hebben ingeschreven voor dit traject. Ik heb gisteren na onze sessie nog naar wat lessen gekeken, en bedacht me ook hoe geweldig die zijn. Er zijn heel veel dingen die ik herken. Dit geeft me toch echt een houvast. Heb de moed gevonden zijn zoon aan te spreken. Dat werd me wat emotioneel. Uiteindelijk zaten we allebei te wenen in de keuken. We bedoelen het allebei goed, blijkt nu! Het komt goed!! Nogmaals super bedankt.”

  K., partner en plusmama van een stiefzoon

  Antwoorden op enkele veelgestelde vragen

  Mijn partner en ik maken echt wel veel ruzie. Is dit programma wel iets voor ons?

  Als jullie bereid zijn om te kijken naar hoe je samen tot die ruzies komt, ben je van harte welkom. Tijdens het intakegesprek evalueer ik dit. Kunnen jullie nauwelijks nog met elkaar in één ruimte zitten en kan je elkaar niet laten uitspreken, dan is klassieke relatietherapie mogelijk meer aan de orde. 

  Mijn partner en ik kunnen al goed praten samen. Gaan we hier dan iets aan hebben?

  Fijn! Zolang je je herkent in het bovenstaande, ben je van harte welkom. Want goed kunnen praten is geen doel op zich, maar een middel om echt betere afstemming te vinden. Zolang die er niet is, kan dit traject van enorme waarde voor jullie zijn.

  Worden de kinderen betrokken bij deze begeleiding?

  In principe worden de kinderen niet in de coachingsessies verwacht. Ik leer jullie hoe je er voor de kinderen kan zijn en hoe jullie met hen kunnen spreken en dingen uitpraten. 

  De ex-partner maakt ons het leven zuur. Is het dan niet gedoemd om te mislukken?

  Nee, dat is een wijdverbreid misverstand. Natuurlijk heeft de ex-partner een invloed op de kinderen en mogelijk op jullie mentale gemoedsrust, maar je kan leren met die invloed om te gaan, ook al handelt de ex-partner écht destructief (geloof me daar heb ik al de meest vreselijke verhalen over gehoord).

  Het klinkt misschien oneerbiedig en zo bedoel ik het helemaal niet, maar als je bereid bent om uit de slachtofferrol te stappen (waarbij jullie slachtoffer zijn en de ex de dader), ben je van harte welkom. 

  De scheiding is nog niet helemaal rond. Is dat een probleem?

  Dat hoeft geen probleem te zijn. 

  Vraagt je scheiding momenteel al je mentale en emotionele energie, dan raad ik aan om nog even met dit traject te wachten. Neem contact op met een scheidingsbemiddelaar of een therapeut of coach die je kan helpen met plaatsen wat er allemaal gebeurd is.

   

  Heeft deze begeleiding ook effect als de kinderen al wat ouder zijn?

  De leeftijd van de kinderen maakt niet uit. Misschien zitten ze nog in de luiers, gaan ze door de perikelen van de puberteit of zijn ze aan het oefenen met uitvliegen. Zolang je je herkent in de tekst hierboven, ben je welkom.

  Ik ben niet gescheiden, maar een weduwe(naar). Is dit iets voor ons?

  Van harte welkom. Het maakt niet uit of je gescheiden bent of weduwe(naar). 

  Wat als we meer hulp nodig hebben dat het aantal sessies dat we vooraf afgesproken hebben?

  We evalueren regelmatig hoe het loopt. Mocht dat aan de orde zijn, dan is het steeds mogelijk extra sessies in te plannen. Maar… laat ons vooral niet vooruit lopen op de zaak!

   

  Met welke frequentie worden de sessies ingepland?

  We bespreken dit aan het begin van de begeleiding, want de frequentie van de sessies hangt af van wat er nodig is. Bij erg beladen of conflictueuze relaties ben ik geneigd de sessies sneller op elkaar te laten volgen.

  Wij volgden eerder al begeleiding bij jou. Kan dit traject ons verder helpen?

  Dat kan. Ik zou zeggen, laat ons samen het intakegesprek voeren en kijken waar jullie precies baat bij hebben.

  Mijn partner denkt echt compleet anders over opvoeden dan ik.

  Van harte welkom!

  Is het ook mogelijk om 's avonds of in het weekend af te spreken?

  Ik werk vaak op maandagavond en soms ook op donderdagavond. Weet wel dat die plekjes vaak als eerste ‘uitverkocht’ zijn.

  Kunnen jullie echt alleen maar in de avond, dan raad ik aan om ruim op voorhand de sessies in te plannen. Ik adviseer daarbij.

  Ik werk niet in het weekend.

   

  Hoe gaat dat met dat online programma in zijn werk?

  Zodra het begeleidingstraject start ontvangen zowel jij als je partner de inlogcode tot de online omgeving. Jullie krijgen gerichte opdrachten om bepaalde modules te bekijken (al staat het je natuurlijk vrij om alles te bekijken mocht je daar zin in hebben!). 

  Afhankelijk van het onderwerp zal je gevraagd worden om tussen twee sessies door bepaalde stukken te bekijken, door te nemen of te oefenen. 

  Gedurende twee jaar kan je dit materiaal bekijken zo vaak je wil.

   

  Hoe zit dat met die vragensessies?

  Op regelmatige tijdstippen organiseer ik webinars voor alle mensen die bij mij in een traject zit en waarin ik vragen beantwoord.

  Ik merk dat koppels in het begin vaak wat sceptisch staan naar die vragensessies, maar achteraf krijg ik heel vaak te horen dat ze er heel veel aan gehad hebben. Door te luisteren naar de verhalen van de anderen, komt de materie soms net iets makkelijker binnen.

  In elk geval behoud je je anonimiteit. Je komt niet in beeld, je naam is niet zichtbaar voor de anderen en ik vernoem hoogstens jullie voornaam. 

  De data van die webinars worden op voorhand gecommuniceerd.

  Kan je er niet bij zijn? Dat is geen enkel probleem. Vragen dien je sowieso vooraf in te sturen en van elk webinar wordt een opname gemaakt. Dit kan je achteraf terugbekijken.

   

  Mijn stiefkinderen willen me niet ontmoeten. Kan dit programma ons helpen?

  Zeker. Als stiefkinderen je niet willen ontmoeten dan is dat vaak superpijnlijk en lastig. Daar zal je als koppel mee moeten leren omgaan want dat komt heel gemakkelijk tussen jullie twee te staan. Dit traject kan jullie daar enorm bij helpen.

  Ook zet ik in op de band tussen ouder en kinderen. Hoe kan die verbeteren zodat duidelijk wordt waar de kinderen het moeilijk mee hebben en ze geholpen worden met hun gevoelens?

  Niet zelden is het zo dat omdat kinderen het gevoel hebben dat ze de stiefouder of het nieuw samengesteld gezin MOETEN leuk vinden dat ze dat niet willen. Ook zitten kinderen heel gemakkelijk vast in een loyaliteitsconflict waardoor ze de houding aannemen die ze aannemen. Inzicht daarin zorgt vaak voor een deblokkade.

  In de module over plusouderschap leer je wat je rol is en wat je kan doen.

  Dit traject kan niet garanderen dat stiefkinderen je uiteindelijk in de armen gaan vliegen. We kunnen hun gedrag niet manipuleren, dat zou erg onrespectvol zijn.

   

  Er is in ons gezin echt al heel veel gebeurd. Kan dat nog wel goedkomen?

  We kunnen de klok niet terugdraaien, maar we kunnen wel kijken wat er precies gebeurd is en wat er nodig is om toenadering te zoeken of meer in respect voor elkaar te leven. Wanneer jullie twee bereid zijn om aan de slag te gaan, zijn jullie welkom.

  Wij wonen niet samen. Is dat een tegenindicatie?

  Nope, totaal niet. Het doel van deze begeleiding hoeft ook niet noodzakelijk te zijn dat we toewerken naar samenwonen. Het kan, maar het hoeft niet.

  Zit je nog met andere vragen? Stel ze gerust via dit contactformulier.

   

  Ik help je graag verder.

  “Dit traject is echt aan te bevelen aan mensen die uit hun oude manieren van omgaan met elkaar willen breken. Het is nuttig om jezelf beter te kunnen analyseren. En je partner. Dit biedt echt een uitweg voor problemen waarin we in het verleden vastliepen. De gestructureerde aanpak maakt moeilijke gesprekken en moeilijke onderwerpen veilig om te benaderen. De communicatie bij ons thuis loopt veel vlotter nu. Er zijn veel minder misverstanden en je moet niet meer op eieren lopen.”

  S., papa van drie pubers

  Praktijk

  Cindy Schepers
  Noéstraat 19, 3360 Bierbeek (Leuven), België

   

  Volg mij 

  Contactformulier

  Adviesvragen worden niet via e-mail behandeld. Dank voor je begrip. 

  Pin It on Pinterest