Foto

In dit filmpje een voorbeeld van een 'dubbel' samengesteld koppel dat te maken krijgt met strijd tussen de kinderen en opvoedstrijd

 

Zie je hoe Hans en Mieke elk hun behoeften hebben aan verbinding (met elkaar en hun kinderen)? En hoe ze daardoor ongewild in een strijd komen, waarbij hun opvoedstijlen steeds verder van elkaar komen te liggen?

 

Hoe meer Mieke kritische opmerkingen maakt over het ouderschap van Hans (“je bent niet consequent! je lapt de regels aan je laars”), hoe meer hij de hakken in het zand zet naar haar toe en zijn zoon wil beschermen. Hij neemt daarbij dus een steeds meer toegeeflijke opvoedstijl aan, omdat hij het niet eerlijk vindt hoe zij naar zijn zoon kijkt.

 

Dit is een typische dynamiek als het over opvoeden gaat in een samengesteld koppel: diegene die de stiefouder is van het kind, vindt vaak dat het kind niet consequent opgevoed wordt en pleit voor een iets strengere of meer kordate aanpak (varianten van de autoritaire opvoedstijl). De ouder daarentegen pleit voor een meer losse of toegeeflijke opvoedstijl. Beide partners versterken elkaar hierin: hoe meer de ene grenzen wil trekken, hoe meer de andere toegeeflijk wordt en vice versa.

 

Ik heb gemerkt dat deze dynamiek in ongeveer 80% van de gevallen speelt als er issues zijn over opvoeding.

 

Herken jij daar iets van bij jullie?

 

In de volgende video gaan we het hebben over hoe koppels anders kunnen praten met elkaar zodat ze uit deze patronen kunnen stappen. En ze dus effectief de relaties gaan herstructureren. Zoals ik je zal leren begint het herstructureren of ‘verbouwen’ van relaties in de partnerrelatie en hoe de beide partners elkaar helpen om het gezin anders aan te sturen.

 

Nog een paar dagen geduld!

 

Laat ondertussen gerust weten wat je hier aan hebt: