BETER OMGAAN MET EMOTIES

VOOR (PLUS)OUDERS

Jij bent een deel van de oplossing!

Je bent een (plus)ouder in een samengesteld gezin. Regelmatig maak je je zorgen of ervaar je spanning die je niet van je afgeschud krijgt. Je weet niet of het wel realistisch is wat je zou willen en wat je met je emoties moet. Sommige dingen kunnen écht niet voor jou (of je kinderen) en wil je veranderen.

Maar… dat lukt niet. Als je hierover met je partner of de kinderen spreekt, nemen emoties het gemakkelijk over. Je wordt niet gehoord en dus, als puntje bij paaltje komt, verandert er niks. Soms snap je zelf ook niet goed wat het precies is dat je wil…

Je weet niet wat je kan doen om de sfeer te verbeteren of ervoor te zorgen dat ze naar jouw bezorgdheden en behoeften luisteren. Emoties loslaten lukt niet en je eindeloze analyses of pogingen om het uit te leggen lossen ook niet echt iets op.

 

Online leertraject: beter met emoties

In dit online leertraject leer je hoe jij van invloed bent op de relaties in je samengesteld gezin en wat jij kan doen om de sfeer in huis te verbeteren.

Niet alleen krijg je een stoomcursus in wat een samengesteld gezin is en hoe het werkt, ook leer je zien waar jouw invloed ligt en hoe je die beter kan benutten. Je leert jezelf beter kennen: waarom voel ik wat ik voel en hoe kan ik daar beter mee omgaan? Hoe trek ik grenzen en maak ik aan de anderen duidelijk waar ik mee zit? Zonder over hún grenzen te gaan?

In dit leertraject leer jij stap voor stap hoe jij kan bijdragen aan een betere relatiecultuur. Zodat jij (en je kinderen) je thuis voelt. Er meer rust, respect en ontspanning komt. 

Samengevat:

  • Deze training biedt je helderheid en duidelijkheid.
  • Je leert kalmeren en wordt minder beheerst door angsten en zorgen
  • Je ziet wat van jou is en wat van de ander 
  • Je komt tot de essentie van je boodschap 
  • Je kan dus beter zeggen wat je te zeggen hebt 
  • Hoe je het zegt zal maken dat je partner je beter begrijpt 
  • En last but not least: je kan ontspannen als de kinderen er zijn. Eindelijk.

 

Wat komt precies aan bod?

De training bestaat uit verschillende modules:

Fundament en rol

Je leert de fundamenten van het samengesteld gezin. Wat zijn de belangrijkste spelregels? Hoe werkt het? Wat heb jij vanuit jouw rol te doen? Waar mag je je aan verwachten? Hoe bouw je de relaties uit (ook als het nu scheef zit)? Na deze modules is duidelijk waar je aan toe bent en wat je te doen hebt!

Begrijpen en herkennen

Je ontdekt hoe emoties werken en hoe je ze beter kan begrijpen. Je leert gestructureerde manieren om te kalmeren of – indien je geen feeling hebt met je emoties – hoe je contact kan maken met hoe iets voor jou is. Heel belangrijk! Want jij bent niet gek en wat jij voelt is niet irreëel. 

Emoties onderzoeken en omarmen

In deze modules leer je wat het precies is dat jou kan helpen. Waar gaat het om bij jou? En wat kan jij doen om beter voor jezelf te zorgen? In deze module vind je enkele belangrijke sleutels die alles anders maken. Je wordt rustiger en helderder.

Relatie en communicatie

Na de vorige modules is niets meer hetzelfde: de manier waarop jij erin staat en naar de anderen kijkt is enorm veranderd. In deze laatste module ga je nog een stapje verder en leer je hoe je duidelijk kan overbrengen wat voor jou zo belangrijk is. Spannend? Misschien wel. Maar met deze communicatietechnieken haal je alle lading eraf en heb je veel meer kans dat je met de anderen in gesprek komt. Een echt gesprek dat er toe doet.

 

Hoe gaat het praktisch?

Je bekijkt de verschillende video’s en voorbeelden op het moment dat het jou pas. Oefeningen maak je op jezelf, al staat het je partner vrij om mee te doen.

De eerste module wordt meteen bij aanmelding vrijgegeven. De volgende modules worden in de weken die daarop volgen vrijgegeven. Af en toe is er een weekje pauze. In totaal zijn we 2 maanden bezig.

Je hebt een jaar lang toegang tot al het materiaal.

Tussendoor neem ik video’s op op basis van de veelgestelde vragen. Is er iets niet duidelijk? Kwam er iets niet aan bod? Laat het me weten en ik beantwoord jouw vragen over deze training, de oefeningen en de voorbeelden in extra video’s. 

Heb je nood aan persoonlijke begeleiding?

 

Wil je persoonlijk begeleid worden bij dit leerproces? Dat kan. Je hebt namelijk de mogelijkheid om in een traject van 5 persoonlijke sessies met mij de oefeningen te integreren op jouw maat.

Concreet gaat het om 5 sessies van 75 minuten, zonder partner. Deze boek je in met mij, online of offline in mijn praktijk. De sessies zijn binnen het jaar na aanmelding op te nemen.

 

Doe je mee?

Yes! Ik kijk er naar uit je te helpen bouwen aan rust en ontspanning in je samengesteld gezin! 

De prijs voor deze training bedraagt 199 euro. Kies je voor extra coaching van 5 sessies, dan betaal je 699 euro. 

Aanmelden voor de training (zonder persoonlijke coaching) doe je hier:

Aanmelden voor deze training met persoonlijke coaching doe je hier:

Nog vragen?

Zit je nog met iets? Is er iets niet duidelijk? Is deze training geschikt voor jou? Lees hieronder mijn antwoorden op enkele veel gestelde vragen. Is hierin jouw vraag niet beantwoord? Vul onderaan deze pagina het contactfomulier in, dan help ik je verder.

Ga ik nog wel in dit gezin/deze relatie passen, als ik verander door een training zoals deze?

Nee, natuurlijk niet…maar hey, dat is net de bedoeling! Je bent op zoek naar een BETER samengesteld gezin. Een gezin met minder spanning, conflict en eindeloze discussies. Je wil dat je gezin verandert. Die verandering initieer jij door zelf te veranderen.

Waarom moet IK aan mijn emoties werken, terwijl ZIJ het foute gedrag stellen?

Ik sluit helemaal niet uit dat de anderen geen steken laten vallen. Ex-partners doen niet altijd wat ze zouden moeten doen. Partners ook niet. Kinderen ook niet.

Mogelijks heb je dat heel goed geanalyseerd; het brengt je alleen geen stap verder. Want HEN kan je niet veranderen. Hoe harder je probeert te trekken, hoe meer ze hun hakken in het zand zetten.

Ga maar eens na hoe dat werkt bij jou. Wat gebeurt er met jou als je de commentaar krijgt dat je het niet goed doet en dat je niet voldoet? Sta jij open voor mensen met deze feedback? Waarschijnlijk niet.

Als JIJ last hebt van je emoties, heb jij er de meeste baat bij om je anders op te stellen. Echt, de dag dat je dat echt snapt en er ook naar gaat leven, wordt alles anders. Je krijgt regie over je leven. Jij bent een deel van de oplossing.

Ben je het hierover niet met me eens? Met alle respect voor je standpunt, maar dan is de training niet voor jou geschikt.

Luisteren naar emoties is toch niet constructief?

Als je je emoties gewoon gaat uitleven en je je laat gaan in – ik zeg maar wat – je ergernissen naar je stiefzoon, kom je inderdaad geen stap verder.

Er niet naar luisteren helpt echter evenmin.

Vergelijk het met het lampje van je auto. Als het begint te branden, kan je meestal nog wel een paar kilometer blijven rijden. Maar er komt een punt waarop je wagen het begeeft. Meestal niet op het geschikte tijdstip.

Als je probeert je emoties weg te snijden of los te laten, loopt vroeg of laat jouw emmertje over. Dan barst de bom. Dat ziet er meestal niet zo keurig uit dan.

Dat is wat er bij veel (plus)ouders gebeurt: ze houden voor zichzelf waar ze mee zitten. Omdat ze niet de lastige willen zijn. Het tegenovergestelde gebeurt: zwijgen maakt hen alleen maar knorriger en meer onverdraagzaam. Het is alsof ze met een ongrijpbare donderwolk rond hun hoofd rond lopen, niet constructief in dialoog brengen wat er speelt en daarmee het probleem in stand houden. Zo word je uiteindelijk wat je eerst vreesde: de lastige.

Emoties moet je toch gewoon uiten? Het is niet gezond ze voor je te houden?

Emoties zijn boodschappers van behoeften en het is heel goed om naar die boodschappers te luisteren. Dat is waardevolle informatie voor jou. Daar kun je wat mee.

Maar het is helemaal geen goed idee om voortdurend met je rauwe emotie te komen. Om je emotie als het ware over je huisgenoten uit te gieten. Dat leidt meestal niet tot veel constructiefs. Integendeel. Dat maakt het erger.

Als jij kwaad bent omdat je nabijheid wil… wel, de kans is groot dat je de ander net van je wegduwt. Je komt in een negatieve spiraal.

Kan ik dit nog rechttrekken na al die jaren?

Relaties kunnen altijd veranderen. Ook nadat ze al jaren scheef zitten. Het zal wat tijd kosten voor het vertrouwen hersteld is, dus je zal aanhoudend moeten zijn. Maar het kan wel.

Je hebt de keuze. Wil je dat het zo blijft? Of wil je zoeken hoe het anders kan, ook al weet je nog niet exact waar je dan uit gaat komen?

Als ik me anders ga opstellen, vrees ik dat ze me uitlachen.

Duidelijker communiceren over wat er in je leeft – zoals ik het je leer in mijn emotietraining – betekent dat je eerlijk vertelt wat het effect op jou is of wat je nodig hebt. Je laat jezelf hierdoor zien. En sommigen onder ons hebben geleerd dat dat jezelf te bloot geven is. Dat je dan uitgelachen kan worden of dat ze misbruik gaan maken van je kwetsbaarheid.

Misschien heb jij net zoals vele anderen een verleden als het gaat om erbij horen, jezelf mogen zijn, je kwetsbaar opstellen. Het zou dus kunnen dat je nu door je samengesteld gezin met je neus op oude pijn geduwd wordt.

Mijn ervaring in met samengestelde gezinnen is dat je het je niet kan permitteren om die oude pijn uit de weg te gaan. Het is alsof het gezin van jou vraagt dit nu echt eens in de ogen te kijken en je uitnodigt iets met die wonde te doen.

Dat hoeft niet per se om traumawerk te gaan. Maar wel een bewustzijn van wat je met je meedraagt en daar iets over kunnen zeggen.

Hoe meer jij in contact komt met je kwetsbaarheid, hoe sterker jij wordt. Het tegenovergestelde is dus waar. Hoe meer jij gepast met je emoties weet om te gaan, hoe sterker je wordt.

Ik heb schrik om het dekseltje van het potje te openen. Waar ga ik uitkomen als ik naar mijn emoties ga luisteren? Het lijkt wel alsof ik dan de doos van pandora open!

Heel begrijpelijke reactie. Als je geen inzicht hebt in je emoties, vrees je al eens dat emoties beginnen onderzoeken het begin van het einde is.

Vergelijk het met angst voor spoken: die zijn in werkelijkheid veel minder eng als je ze echt aankijkt. Dat is in elk geval de ervaring die ik heb na meer dan 15 jaar aan de slag te zijn als psychotherapeute.

Het aankijken en serieus nemen van je emoties heeft paradoxaal genoeg net als effect dat je meer controle verwerft over je leven. Je voelt iets opkomen, weet waar dat over gaat, wat je nodig hebt en hoe je daar mee om kan gaan.

Praktijk

Cindy Schepers
Noéstraat 19
3360 Bierbeek (Leuven)
België

Volg mij 

Contactformulier

Adviesvragen worden niet via e-mail behandeld. Bedankt voor je begrip.

Pin It on Pinterest