Foto

Thuis als stiefouder

Jouw partner heeft 1 of meer kinderen uit een vorige relatie. Jij bent dus stiefouder (liefouder, plusouder, bonusouder… benoem het hoe je wil).

 

Je had in het begin misschien twijfels of je dat wel zag zitten allemaal, maar bent er toch voor gegaan; met deze man of vrouw zie jij jezelf oud worden!

 

Je doet je best en wil het gewoon goed hebben samen. Je wenst de kinderen van je partner het beste en hebt helemaal niet de ambitie de andere ouder (de ex dus) te vervangen.

Maar de realiteit van je samengesteld gezin maakt je niet gelukkig

Je wéét dat een relatie geven en nemen is. Soms ben je het echter echt niet eens met hoe het loopt, maar slaag je er niet in dat over te brengen aan je partner.

Je partner bedekt het een en ander met de mantel der liefde. Het lijkt alsof hij met twee maten en gewichten meet. Als je er iets van zegt, wordt het ontkend, weggelachen of krijg je ruzie.

Je kan je ei niet kwijt en dat vreet aan je. Je voelt je niet gehoord. Gepasseerd. Het lijkt alleen maar geven. Dit zorgt voor twijfel en onzekerheid.Wie ben ik om iets te willen? Ik wist toch dat hij kinderen had?! Bemoei ik me niet te veel? Neem ik zo niet te veel?

En toch… zodra de kinderen er zijn verandert de relatie met je partner. Telkens weer. Alsof je hem of haar ineens minder goed kan bereiken. Alsof jullie elkaar niet meer zo begrijpen of aanvoelen als anders wel het geval is. Je wordt het vijfde wiel aan de wagen.

Dit voelt niet goed. Je begint op te zien tegen de komst van je stiefkind en bent niet meer graag thuis. Jullie negeren elkaar een beetje. Dat vind je lastig. Want je beseft ook wel dat dit de sfeer in huis niet bevordert.

Als je ook zelf kinderen hebt, maak je je zorgen: is dit wel eerlijk tegenover hen?

Je partner moedigt je aan om je inbreng te doen, maar je twijfelt: als puntje bij paaltje komt, steunt hij je niet of heeft hij wel iets aan te merken op hoe je het zegt. Je vreest dat je de kinderen of de ex-partner tegen je krijgt als je aangeeft hoe jij het wil.

Je neemt je voor te zwijgen en het ‘los te laten’. Een paar keer slaag je er in je mond te houden… tot het te veel wordt. Dan gooi je heel emotioneel jouw frustraties op tafel en belanden jullie in dramatische toestanden.

Als dit nog lang zo duurt bestaat de kans dat je je relatie moet opgeven. Je wil je je gewoon thuis op je gemak voelen. Normaal respectvol met elkaar omgaan. Maar zoals het nu gaat hou je het niet lang meer vol.

 

Dit kan écht anders

Een stiefouder kan zich wel degelijk thuis voelen in het samengesteld gezin. Een verbonden en vervullende partnerrelatie ervaren, ook als de kinderen er zijn.

Nee, niks wegcijferen of over je heen laten lopen; je kan en mag een volwaardige plek innemen. Niet die van ouder, maar die van stiefouder of plusouder.

Als je leert hoe dit werkt, ontstaat er ruimte om uit de concurrentiestrijd te stappen met de kinderen of de ex-partner. Je kan bouwen aan een band met het kind van je partner, ja, óók als dat kind daar nu nog niet voor open staat.

Nogmaals: niet als ouder, maar als stiefouder. Je draagt er toe bij het kind een harmonieuze, liefdevolle (tweede) thuis te geven. Op jouw manier, in het klein of in het groot.

De term ‘plusouder’ krijgt hier zijn ware betekenis: je bent een meerwaarde in het leven van de kinderen. Je kan iets toevoegen.

Ga maar eens na wat dat met jouw twijfels en frustraties zou doen… Samen oud worden met je partner wordt misschien nog beter dan je eerst dacht.

 

Ik leer je hoe je dit aanpakt

In het coachingstraject “Thuis als stiefouder” leer ik je al wat jij nodig hebt om je (terug) thuis te voelen en te werken aan meer respect, verbinding en harmonie. Aan gehoord worden en erbij horen.

Ik leer je hoe je je anders kan opstellen, zonder dat je daarbij jezelf of je emoties moet verloochenen:

 

  • Ik leer welke rol bij jouw positie hoort en hoe je dit kan toepassen.
  • Ik geef je inzicht in hoe je emoties met jou aan de haal gaan en hoe dat beter kan
  • Ik leer je hoe je beter kan spreken en luisteren, hoe je bij jezelf kan blijven
  • Ik help je met het opbouwen van een betere band met je partner en stiefkinderen
  • Ik leer je hoe je respectvol je grenzen kan aangeven, ook als de ander daar niet op zit te wachten
  • Ik help je bij het omgaan met gevoelige situaties in jullie samengesteld gezin

 

Zo voel jij je een volwaardig gezinslid (want dat ben je), kan je jezelf zijn in je eigen huis én je geliefd voelen door de persoon voor wie je dit allemaal doet: je partner.

 

Thuis als stiefouder: concreet

Dit traject bestaat uit een combinatie van persoonlijke sessies met mij en videolessen.

De sessies zijn op afspraak, zonder je partner (al kan hij of zij naar het einde van het traject betrokken worden als je dat wil).

Je komt ofwel naar mijn praktijk in Bierbeek of we werken via skype.

In totaal zijn er 5 sessies van 1,5 uur, verspreid over maximaal een half jaar.

De prijs voor dit traject bedraagt 999 euro.

 

Om te bepalen of dit gesprek geschikt voor je is, vul je eerst een vragenlijst in en meld je je aan voor een verkennend gesprek.

 

 

“Cindy, graag had ik je nog bedankt voor alle hulp die je geboden hebt in ons nieuw samengestelde gezin. Dankzij jouw hulp heb ik heel wat hindernissen overwonnen en zijn we allemaal sterker naar elkaar gegroeid. Ik voel me helemaal goed in mijn nieuw samengesteld gezin. Graag had ik je ook laten weten dat er een klein gezinslidje bij is. Sinds oktober ben ik trotse mama van een lieve dochter. Ik wil je uit de grond van mijn hart bedanken voor alle gesprekken, hulpverlening en inzichten die je mij gegeven hebt… want dat heeft voor mij een wereld van verschil gemaakt. Ik wou je dit zo graag laten weten , want ik denk niet dat dit mogelijk was zonder de sessies die ik bij jou gehad heb. Dan zou ik me zijn blijven ergeren.”
– B., stiefmama (en kersverse mama)

 

“Ik vind jouw inzichten echt ongelofelijk goed. Ik ben super blij dat ik me heb ingeschreven voor dit traject. Ik heb gisteren na onze sessie nog naar wat lessen gekeken, en bedacht me ook hoe geweldig die zijn. Er zijn heel veel dingen die ik herken. Dit geeft me toch echt een houvast. Heb de moed gevonden zijn zoon aan te spreken. Uiteindelijk zaten we allebei te wenen. We bedoelen het allebei goed blijkt nu! Het komt goed!! Nogmaals super bedankt.”

– anonieme stiefmama

Geschikt voor jou?

Dit traject is geschikt voor jou als je er klaar mee bent om de gefrustreerde stiefouder uit te hangen, verteerd door twijfel en schuldgevoel. Je wil je gezien en gehoord voelen en beseft dat je je daarvoor anders zal moeten opstellen.

 

“Nee, ik zal de kinderen van Jan nooit even graag zien als die van mij. Maar ik realiseerde me dat ik het echt heel goed voor heb, helemaal niet de boze stiefmoeder ben die ik dacht dat ik was. Dat ze best een speciale plek hebben bij me. Dat treft me zo. En natuurlijk zie ik nu dat ik hen mag aanspreken op dingen. Want ik kan het met liefde. Jan is daar heel blij over.”
– K., moeder en stiefmoeder

 

Ben je er klaar voor?

Vul hier de vragenlijst in.

Daarna nodig ik je uit voor een vrijblijvend verkennend gesprek waarin we jouw situatie doorspreken, jij de vragen kan stellen die op je lever liggen en we kijken of dit traject geschikt is.

Dit verkennend gesprek duurt anderhalf uur en kan doorgaan in mijn praktijk of via skype.

De kosten van dit gesprek (100 euro) mag je aftrekken van de trajectprijs indien je binnen de week in het traject stapt.

Meld je hier aan >>>