Wat als… het niet klikt met je stiefzoon?

In de video van vandaag ga ik dieper in op het verhaal van Rik en Agnes. Agnes heeft een zoon (adolescent), met wie het niet goed gaat op school. Rik wil graag helpen, maar dit loopt helemaal fout. Het koppel krijgt hier steeds meer ruzie over: Agnes verwijt Rik dat hij alleen maar negatief doet over haar kind, Rik heeft het gevoel dat de jongen de hele sfeer in huis bepaalt. (*)

De sfeer in huis is te snijden en de partnerrelatie staat onder druk. En wat er met Rik aan de hand is… blijft buiten beeld.

Hun vraag aan mij:

Hoe geraken we vooruit met ons gezin en hoe kan de relatie tussen Rik en zijn stiefzoon verbeteren? Zodat de sfeer in huis verbetert en zodat ook de relatie tussen Rik en Agnes niet langer onder druk komt te staan?

Mijn antwoord verneem je in de video hieronder.

Graag lees ik jouw reactie onder deze video. Herken jij de situatie van Agnes en Rik? Hoe gaan jullie er mee om? Wat leer je uit deze video?

Dank ook om deze video te delen met vrienden en kennissen!

(*) Namen en andere gegevens die naar de identiteit van deze mensen verwijzen zijn uiteraard om privacyredenen veranderd.

E

26 augustus 2019 om 18:28

Dag Cindy, ik vond dit een zeer interessante video die direct vragen met zich meebracht.

Zoals bvb, wat is dan eigenlijk de taak van de stiefouder wél?
Welke positie mag die dan aannemen?
Hoe is dan de “ideale” stiefouder/stiefkind relatie?

Je bent idd geen biologische ouder van het kind,maar je leeft wel samen als een gezin. “Traditioneel gezin” waarin er 2 ouders zorgen voor een kind op dat moment. Allemaal individuen die samen moeten leven en alles delen. Liefde,geluk,verdriet,zorgen voor elkaar..

Als pleegouder ben je ook niet de biologische ouder,maar heb je wel de taak om (ook) mee te zorgen en op te voeden. Is het in gebroken gezinnen dan zo moeilijk omdat er 1 biologische partij bij betrokken is?

Wel fijn om te horen dat ze samen hiervoor willen gaan als koppel en jou dit lukt, als 1 team er voor gaan zal hen enorm sterken.

Groetjes

Ps, super schattig hondje dat je in huis gehaald hebt !

Marie Louise

27 augustus 2019 om 11:25

Hoi,
Zit in dezelfde situatie. Daarom wil mijn vriend niet samenwonen omdat hij vindt dat mijn dochter van 18 alles voor ons bepaalt en dat ik tijdens een discussie tussen hun altijd haar kant kiest. Zo voel ik het niet maar de sfeer is nu al slecht en mijn vriend heeft er geen vertrouwen in dat die beter wordt als we samen gaan wonen. Helaas woon jij te ver weg… Je video’s, verhalen en webseminar blijf in volgen want ik leer veel van je. Liefs M.L.

steve

27 augustus 2019 om 19:46

schitterend werk! zo blij dat je je werk met ons wil delen. Via deze weg draag je bij aan het geluk van veel mensen 🙂 waarvoor hartelijk dank

Jackie

04 september 2019 om 17:24

Heel herkenbaar.
Het gevoel je partner te willen helpen met de opvoeding, een schouder te bieden en de #oplossing# te geven of te handelen (helpen) daar mijn vriendin (naar mijn gevoel) eerder passief is en ik een grote drang naar handelen (controle freak) heb/ben. Ik oefen mezelf om meer vertrouwen te hebben dat zij de situatie zelf meester is = niet gemakkelijk en een heuse uitdaging ☆

lila

24 september 2019 om 12:27

Heel herkenbaar …willen helpen en een hele andere reactie uitlokken die eerder negatief is….
Het is een besef krijgen hoe graag je ook wilt helpen het niet altijd helpt…je bent ouder maar niet van uw stiefkinderen en dat besef je niet altijd.
Bij ons ligt de druk wel hoger door toedoen van de mama die de kinderen volledig opdraait naar de papa en mij.

Elske

23 november 2020 om 10:17

Beste Cindy,

Wij zijn sinds 2017 een nieuw samengesteld gezin.
We zitten momenteel in een crisis (heel herkenbaar dus), mijn nieuwe partner kan moeilijk opschieten met mijn oudste dochter (15 jaar) hij vindt dat zij thuis alles naar haar hand zet en altijd wegen vindt om zich maar niet aan de regels te houden.
Ik voel echt alsof ik moeten kiezen ofwel ga ik mee in mijn partner zijn gevoel en heb ik mijn dochter tegen ofwel ‘kies ik partij’ voor mijn dochter en is mijn partner ‘slecht gezind’ het voelt alsof ik er middenin zit en hierin geen goed evenwicht vind)
Ik vind natuurlijk dat mijn nieuwe partner mee mag opvoeden maar soms voelt dit alsof ik mijn kinderen achteruitstel en niet voor mijn kinderen kies.
Ik vind dit zo moeilijk en vroeger ging het precies beter maar nu durven we al eens meer aan te geven wat we nodig hebben en als hij dan weer reagereert op de verkeerde manier zal ik er al eens iets van zeggen en dat zorgt voor spanningen.
Spijtig dat je zo ver weg woont, ik probeer je boek eens uit te pluizen.
Gr

Laat een reactie achter