Jouw ex moet ook maar eens rekening houden met ons

Stiefouders klagen wel eens over hoe weinig flexibel de ex-partner van hun partner is. “Wij zijn altijd bereid om te wisselen, maar we kunnen op onze kin kloppen als we eens iets terug vragen.”

Zo ook Mark over Joris. Mark moedigt Els aan om “hem eens goed de waarheid te zeggen” en “op haar strepen te staan”.

Els voelt zich machteloos. Ze weet dat Mark een punt heeft, maar betekent dat dan dat ze haar zoon aan de deur moet laten staan. Puur en alleen om het Joris eens “te laten voelen”? Welke moeder doet nu zo iets?!

Dat probeert ze Mark aan zijn verstand te brengen. Maar ook hij zit met de handen in het haar: het lijkt wel alsof hun leven bepaald wordt door haar ex. Dat hij goed is om zijn stiefzoon naar de voetbal te brengen, maar dat hij verder moet ondergaan wat er boven zijn hoofd beslist wordt. Wie is er nu zo gek om zich daar bij neer te leggen?!

 

Dit is een typische dynamiek waarin koppels uit een samengesteld gezin zich laten vastrijden.

Hij ziet zichzelf als de marionet die bespeeld wordt.

Zij voelt zich voor blok staan; nauwelijks kan ze nog ademen.

 

Wat er voor nodig is om ruimte te creëren in dit soort toestanden?

1. Inzicht in de gezinsstructuur van het samengestelde gezin is een eerste must: zien wie welke verantwoordelijkheid heeft. (zie foto bovenaan)

2. Andere gesprekken tussen Mark en Els zijn nodig. Kunnen ze zien hoe ze elkaar verliezen in hoe ze hier nu over spreken? Kunnen ze luisteren naar elkaars hachelijke situatie? Kunnen ze daar uitdrukkelijk erkenning aan geven zodat de ander zich gehoord en gesteund weet?

3. Pas als er verbinding ervaren wordt tussen hen, is er draagvlak om samen te kijken wat haalbaar is in de communicatie met Joris.

 

Dit praktijkvoorbeeld plaatste ik deze ochtend op mijn Facebookpagina

Heb jij die pagina al een duim gegeven zodat je ook via die weg geïnspireerd wordt om meer rust en begrip te creëren in je samengesteld gezin?

Doe het nu, zodat je niets meer mist >>>

 

Fijne dag,

Cindy Schepers

Laat een reactie achter