Foto

Ga voor meer harmonie in je nieuw samengesteld gezin

Herken je deze spanningen in je samengesteld gezin?

 • Jij en je partner denken anders over de omgang met de kinderen, over opvoeden of de huisregels en dat zorgt  voor spanningen of misverstanden waar niemand blij van wordt.

 

 • Sommige onderwerpen gaan jullie uit de weg en blijven onopgelost. Gesprekken die je wél aanknoopt lopen uit de hand of leiden tot niets.

 

 • Je hebt het gevoel dat je geen partner meer hebt zodra de kinderen komen of dat je geen plek hebt in dit gezin. Je hebt als stiefouder de indruk dat jouw mening of wensen er niet toe doen.

 

 • Je voelt je als ouder machteloos of begrijpt niet waar je partner (stiefouder) over klaagt of wat je anders zou kunnen doen. Je voelt je verscheurd tussen je kind en je partner. De kritiek op jouw rol als ouder komt hard binnen.

 

Jij en je partner zien het elk anders: hoe jullie met elkaar omgaan, hoe er opgevoed wordt, wie wat te zeggen heeft, hoe je met grenzen omgaat enz. Dit geeft onduidelijkheid, spanningen, irritaties en conflicten. Alles behalve de harmonie en de rust waar jullie naar snakken. En dat ondanks de mogelijkheden die je relatie in potentie heeft. Je VOELT gewoon dat het er in zit. Waarom lukt het dan niet?

 

Het is logisch dat jullie dit tegenkomen

Jij en je partner hebben elk een andere band met het kind. En andere perspectieven ten aanzien van de ex-partner. En als jullie allebei kinderen hebben uit een vorige relatie, bestaat dit gezin uit twee deelgezinnen die al te gemakkelijk ‘tegenover elkaar’ komen te staan.

Bovendien zijn er vaak beren op de weg, zoals tegenwerkende ex-partners, onverwerkte schuldgevoelens en kinderen die er niet zo een zin in hebben (om het zacht uit te drukken).

 

Maar hoe begrijpelijk ook: van dit samengesteld gezin moet wel een thuis gemaakt worden

Je kan in een hoekje gaan zitten kniezen dat het zo oneerlijk is dat de ex-partner jullie niet met rust laat of dat het kind niet mee wil, maar dat brengt je niet verder. Het is aan jou en je partner om jullie gezin in goede banen te leiden.

Jullie zijn de twee kapiteins die het schip moeten aansturen, hoe moeilijk de vaarwateren ook zijn. Jullie zijn de twee managers die jullie gefuseerde bedrijfje dienen te leiden.

Nemen jullie je taak niet op, dan zie ik vaak het volgende gebeuren: stiefouders die zich afsluiten, hun stiefkinderen proberen verdragen of de tijd uitzitten. Ze lopen vol frustraties rond. Terwijl dat helemaal niet is hoe ze willen zijn. En ouders die hun kinderen dreigen te verliezen, die enorm onder spanning staan tussen kind en nieuwe partner en vroeg of laat crashen. Sommigen verbreken de relatie met hun partner. Anderen geven hun kind op.

 

Wat is er nodig?

Het is nodig dat de twee partners hun rol oppakken. Maar omdat ze daar doorgaans al in vastgelopen zijn, lijkt de ene de andere tegen te houden.

Het eerste wat dus moet gebeuren is dat jullie beiden terug on speaking terms geraken over die moeilijke onderwerpen. Op een constructieve manier.

Jullie zullen waarschijnlijk nooit op dezelfde manier naar de kinderen kijken. Voor de ene zal het altijd het stiefkind zijn, en voor de andere altijd het bloedeigen kind. Maar het is nodig dat jullie weer verbinding vinden met elkaar over die beladen onderwerpen.

Die eerste fase vergelijk ik wel eens met twee managers die zich in hun vergaderzaal terugtrekken en – zonder dat ze meteen naar oplossingen zoeken – elkaar weer proberen begrijpen.

Daarna is het goed om te weten wie welke rol nu eigenlijk bekleedt, welke taken daarbij horen, hoe je er kan zijn voor je kind, hoe je jouw rol als stiefouder makkelijker wordt en hoe jullie je gezin ‘afbakenen’ (lees: gepaste grenzen leert trekken naar de andere ouder of naar kinderen die het te bont maken).

Dat gaat niet alleen over relaties en het scheppen van goede banden, maar ook heel praktisch: hoe runnen jullie je huishouden, hoe ga je om met verschillende opvoedstijlen, hoe spreek je elkaars kinderen aan als ze iets ‘fouts’ doen. Dat soort dingen.

Als jij en je partner het hier als ‘managers’ over eens geraken, kunnen jullie ‘de vergaderzaal’ verlaten en elk jullie eigen taken oppakken. Om vervolgens regelmatig de koppen bij elkaar te steken en een managersvergadering te houden.

Zó run je in mijn ogen een samengesteld gezin. Zó nemen jullie de leiding om de kinderen te helpen hun plek te vinden bij jullie thuis.

 

Met het relatietraject ‘Beter Samengesteld’ leer ik jou en je partner hoe jullie je gezin beter kunnen aansturen voor meer rust en harmonie in huis

Eerst help ik jou en je partner terug naar elkaar luisteren. De verbinding die daardoor ontstaat maakt dat je emoties kunnen zakken en jullie elkaar weer kunnen aankijken als je het over de kinderen of ex hebt.

Daarna leer ik de do’s en dont’s. Er valt namelijk wel wat te zeggen over hoe je een samengesteld gezin aanstuurt. Hoe je met een kind omgaat dat zich verscheurd voelt tussen twee ouders, wie wat te zeggen heeft, hoe je een band opbouwt met je (stief)kind, hoe je omgaat met verschillende opvoedstijlen enz. We gaan in op de issues waar jullie mee zitten.

Ik help jullie dit concreet toe te passen in je gezin. Hoe praat je met kinderen zodat zij zich  echt gehoord voelen en jullie toch de grenzen aangeven. We analyseren samen de situaties die jullie tegenkomen en ik help je alles wat je geleerd hebt effectief toe te passen. Ik help je met communiceren en anders omgaan met je eigen emoties. Zodat jullie ervoor zorgen dat er meer duidelijkheid, begrip en respect naar elkaar toe komt.

Ten slotte leer ik jullie hoe je op goede voet verder kan blijven doen. Wat het leven brengt altijd iets nieuws en het is nodig dat jij en je partner je gezin in goede banen blijven leiden.

 

Wat levert dit traject op?

In dit traject ga je aan de slag met elkaar om de relaties te veranderen zodat de sfeer in huis verbetert en de spanning in jezelf vermindert:

 • Jij en je partner vinden elkaar weer. Je voelt je begrepen en gezien door de ander.

 

 • Jij en je partner werken als een team aan een beter gezin, in respect voor de noden van de kinderen en jezelf. Jullie hebben helderheid over wat normaal is en wat niet in een samengesteld gezin:  hoe het zit met grenzen, opvoeding en hoe je met verschillen omgaat. Niemand hoeft zich nog weg te cijferen of in bochten te wringen. De grenzen met de ex-partner(s) worden duidelijker.

 

 • De sfeer in huis verbetert door de betere communicatie met je partner, kinderen en stiefkinderen.

Hetgeen er leeft kan uitgesproken worden zonder dat de ene of de andere hoeft te ontploffen. Je bent meer jezelf. Door deze openheid wordt het veiliger voor de kinderen, die hierdoor op hun beurt uitgenodigd worden zich ook open te stellen. Dit wil niet zeggen dat jullie allemaal heel hecht en intiem moeten worden, maar het wordt rustiger en het wederzijdse respect neemt hierdoor toe.

Als stiefouder kijk je niet meer op tegen de komst van je stiefkinderen. Je voelt je thuis in je eigen huis.

Als ouder gaat er druk van de ketel: je ervaart niet langer het voortdurende spanningsveld tussen je kinderen en je partner.

 

 • Er komt meer ruimte voor leuke dingen samen. Je hoeft niet eindeloos energie te steken in terugkerende ergernissen. In elk gezin is er natuurlijk wel eens wat, maar dit belet jullie niet langer om het leven te leven.

 

Op deze manier verbeteren de relaties en dat zorgt voor rust, verbinding, en harmonie. 

 

Praktisch

 

Dit traject doorloop je samen met je partner over een periode van ongeveer zes maanden.

 

Het bestaat uit een combinatie van coachinggesprekken met mij en het doorwerken van een online trainingsprogramma. 

De coachingsessies vinden plaats in mijn praktijk of via skype. De data bepalen we in overleg. Jij en je partner zijn steeds beiden aanwezig.

De online training bestaat uit verschillende video’s en bijbehorende opdrachten. Deze neem je door in de loop van het traject. Dit kan je doen op eigen tempo. Op die manier ben je optimaal voorbereid op de sessies met mij en kan je je de materie echt eigen maken. Er zijn ook online vragensessies waar je (anoniem) je vragen kan stellen én kan leren van de andere mensen die dit traject volgen.

 

De prijs voor dit traject bedraagt 1.299 euro incl. btw per koppel (649,5 euro p.p.).

Een betaling in 3 termijnen is mogelijk (je betaalt dan iets meer, nl. 3 keer 449 euro oftewel 1.347 in totaal).

Beslissen jullie binnen de week na het verkennend gesprek om aan dit traject deel te nemen, dan mag je de kosten van het verkennend gesprek in mindering brengen van de trajectprijs.

 

Iets voor jullie?

De begeleiding is samen met je partner, zonder de kinderen.

 

Dit traject is geschikt voor jullie als:

 • jullie allebei achter je deelname aan dit traject staan
 • je beseft dat jullie de verantwoordelijkheid hebben om hetgeen je leert te gaan toepassen
 • je tijd en emotionele ruimte vrij hebt voor een traject dat voorbereiding, zelfreflectie en aandacht zal vragen

 

Dit traject is NIET geschikt als:

 • je niet bereid bent naar jezelf te kijken of over jouw effecten op je gezinsleden te reflecteren
 • één van jullie twee begeleiding niet echt ziet zitten maar zich laat meesleuren door de ander
 • je blijft er van overtuigd dat alle problemen aan ‘de ex’ liggen en jullie in een allesverslindende vechtscheiding verwikkeld zijn

 

Zijn jij en je partner ook toe aan een samengesteld gezin met meer respect en verbinding?

Meld je dan hieronder aan. Ik neem daarna contact met je op.

 

 

 

Heb je vragen over dit traject die je eerst beantwoord wil zien?

Stel hieronder je vraag. Ik neem daarna contact met je op.