Foto

Het loopt helaas niet zoals je zou willen en daar willen jullie iets aan doen.

Een samengesteld gezin is niet zoals een traditioneel gezin en zal dat ook nooit worden. Maar dat betekent helemaal NIET dat jullie het niet goed kunnen hebben samen.

 • Je huis kan een thuis worden, voor jullie als koppel en voor alle kinderen
 • Respectvol met elkaar omgaan kan je leren, ook al zijn er verschillen of ook al zijn er gezinsleden die niet op elkaar zaten te wachten.
 • Het contact met elkaars kinderen kan enorm verbeteren, ook al was er een valse start of is het contact helemaal uit de hand gelopen.
 • Je kan het echt goed hebben samen, plezier beleven en steun en harmonie ervaren.

In dit begeleidingstraject leer ik  jou en je partner hoe jullie de partners kunnen worden die dit samengesteld gezin in goede banen weten te leiden. Hoe jullie kunnen werken naar een betere sfeer in huis waar ieder zijn plek vindt.

NIET door quick fixes, door oplossingen te verzinnen of afspraken op te leggen, maar door op een degelijke manier de onderliggende relaties te verbeteren en veiliger te maken, te leren hoe een samengesteld gezin werkt en eventuele losse eindjes op te pakken.

 

Herken je dit?

 • Er zijn spanningen in je gezin. Over wie er bij hoort, over opvoeden, over verschillen, posities, hoe je het aanpakt enz.
 • Je weet geen invulling te geven aan je rol als plusouder. Je merkt geen goede met je stiefkind op. Je voelt je onzeker of buitengesloten.
 • Je zit tussen twee vuren als ouder, de kind of ex aan de ene kant en je huidige partner aan de andere kant. Het lijkt wel alsof je nooit goed kan doen.
 • De houding van één van de ex-partners of het gedrag van één van de kinderen heeft een enorme impact op jullie samenzijn.
 • Emoties van je partner, kind of stiefkind ontregelen jou en zetten een hele vicieuze cirkel in gang.
 • Jij en je partner kunnen hier niet goed over praten. Jullie vermijden gevoelige onderwerpen, gesprekken leiden tot meer spanning of ruzie of lossen niets op. Gemaakte afspraken helpen nauwelijks.

 

Waar mag je je aan verwachten?

In dit traject leer ik jullie de spanning verminderen en de sfeer verbeteren door de verschillende onderliggende relaties te verbeteren of versterken:

 • Jij en je partner vinden elkaar weer/meer. Jullie kunnen bij elkaar terecht. Je voelt je begrepen en gesteund, ook als het over de moeilijk bespreekbare of onoplosbare onderwerpen gaat. Want je leert hierover praten.
 • Als ouder ervaar je hoe je ouder kan zijn en blijven voor je kinderen. Je leert hen betrekken bij dit gezin, zonder te forceren. Je helpt hen met gevoelens over de scheiding, over dit gezin en andere van hun innerlijke struggles. De band tussen jullie verbetert.
 • Je leert wat je rol als plusouder (stiefouder) is, wat je wel of niet te zeggen hebt en hoe je tot een beter contact komt met het kind van je partner. Je hoeft daarbij geen boezemvrienden te worden, maar komt tot acceptatie en respect. Ook jij leert beter met je emoties omgaan. (Alvast een spoiler alert: een stiefouder is voor mij een volwaardig gezinslid.)
 • Je weet hoe je het aanpakt als jullie allemaal samen zijn waardoor het gevoel van ‘leven in twee kampen’, ‘als vijfde wiel aan de wagen’ of ‘tussen twee vuren’ afneemt. 
 • Jij en je partner werken als een team aan een beter gezin, in respect voor ieders noden. Jullie weten wat normaal is en wat niet, hoe het zit met grenzen, opvoeding en hoe je met verschillen omgaat. Stapje voor stapje bouw je aan een eigen gezinscultuur.
 • De sfeer in huis klaart op. Niemand hoeft zich nog weg te cijferen of in bochten te wringen. Door deze openheid wordt het veiliger voor de kinderen, die ook meer zichzelf kunnen zijn.  Het samenleven wordt gemakkelijker.
 • Dit wil niet zeggen dat jullie allemaal heel close moeten worden, maar er komt rust en ruimte voor leuke dingen samen. 
 • Je werkt aan een goede houding ten opzichte van de ander ouder (ex-partner) zodat het welzijn van de kinderen niet in het gedrang komt en je partnerrelatie niet onder druk komt te staan. Indien er conflicten zijn met die andere ouder, leer je hoe je ze van je kan afzetten en ieder een eigen koers vaart.

Verwacht je aan een dosis out of the box denken, een uitnodiging tot betere zelfreflectie, constructief omgaan met emoties en andere communicatie.

Nee, het leven is niet maakbaar en niet alles is op te lossen. Maar als jullie groeien naar meer verbinding en respect voor ieders eigenheid, ben je een heel eind op weg om het goed te hebben.

Paren die echt serieus aan de slag gaan met de inzichten en tools die ik aanreik, bereiken deze resultaten. Dat zie ik keer op keer gebeuren.

 

Reactie van een stiefmama:

“Het resultaat van dit programma is dat mijn man en ik nu heel wat oplossingen kunnen bedenken voor als er zich ambetante situaties voordoen. We hebben samen op een constructieve manier leren praten :-). We hebben geleerd dat als ik weer tot kamerplant word gedwongen dat de verbinding tussen mijn man en mij net belangrijker wordt, zodat ik daar de liefde voel en me sterk voel. Mijn man heeft me aangemoedigd voor mezelf op te komen. Ik spreek zijn zoon nu aan als hij iets doet waar ik niet mee akkoord ga. Dat heeft bij mijn partner de druk er wat afgehaald, want hij had het gevoel tussen 2 vuren te staan en dat hij alles wat zijn zoon zei of deed (of net niet deed) te moeten opmerken om er iets op te zeggen. Ik (en hij ook) zijn best wel fier op wat we met jouw hulp hebben bereikt!”

Concreet

Ben je er aan toe het anders aan te pakken onder mijn begeleiding, dan plannen we eerst een vrijblijvend verkennend gesprek in. Hierin bespreken we hoe jullie er nu voor staan, bepalen we de werkpunten van het traject en stel ik een plan van aanpak voor.

De prijs van het begeleidingstraject varieert meestal tussen de 600 en 1400 euro. De prijs hangt af van hoe de relaties nu in elkaar zitten en waar je naartoe wil.

Bijvoorbeeld: kunnen jij en je partner elkaar nog nauwelijks aankijken? Dan is het logisch dat we eerst een stuk met relatietherapie aan de slag moeten vooraleer we iets kunnen doen met de andere relaties. Dat zal een langer traject zijn dan wanneer jullie het roerend met elkaar eens zijn maar niet weten waar je verder de mosterd moet halen.

Na het verkennend gesprek heb je duidelijkheid over de prijs en doe ik je een vrijblijvend voorstel. De prijs voor dit verkennend gesprek van anderhalf uur is 100 euro. Dit bedrag mag je van de trajectprijs aftrekken indien je binnen de week na het gesprek toezegt op het voorstel.

 

Een reactie van een deelnemer:

“Cindy, graag had ik je nog bedankt voor alle hulp die je geboden hebt in ons nieuw samengestelde gezin. Dankzij jouw training heb ik heel wat hindernissen overwonnen en zijn we allemaal sterker naar elkaar gegroeid. Ik voel me helemaal goed in mijn nieuw samengesteld gezin. Graag had ik je ook laten weten dat er een klein gezinslidje bij is. Sinds oktober ben ik trotse mama van een lieve dochter. Ik wil je uit de grond van mijn hart bedanken voor alle inzichten die je mij gegeven hebt… want dat heeft voor mij een wereld van verschil gemaakt. Ik wou je dit zo graag laten weten , want ik denk niet dat dit mogelijk was zonder ons traject bij jou. Dan zou ik me zijn blijven ergeren.”

 

Geschikt voor jullie?

Dit traject is geschikt als:

 • jullie er allebei achter staan
 • je tijd en emotionele ruimte maakt, ongeveer 1 dagdeel per week of per 2 weken en dat gedurende een tijdje (trajecten duren gemiddeld tussen de 2 à 6 maanden)
 • je beseft dat jij een deel van de oplossing bent en bereid bent bij je eigen doen en laten stil te staan

Dit traject is NIET geschikt indien:

 • één van jullie twee begeleiding niet ziet zitten
 • je er van overtuigd blijft dat alle problemen aan ‘ de ander’ liggen en je niet bereid bent over je eigen effecten te reflecteren
 • één van jullie in een energievretende vechtscheiding zit
 • er sprake is van ernstige psychische problemen of verslavingen bij één van jullie twee

 

Enkele reacties van mensen die je voor gingen:

“Mijn partner dacht altijd dat ik gewoon overgevoelig was en ons samengesteld gezin daarom (te) intens beleef. Dankzij de sessies met jou ziet hij nu dat het niets met mijn gevoelens te maken heeft, maar met de structuur van het gezin. Hij stelt zich nu helemaal anders op. We kunnen anders communiceren en dat bespaart ons heel wat leed. Ik ben zo blij dat we dit samen gevolgd hebben!”

 

“Zeer interessant, praktisch, rijk, volledig. Heel intens wel en confronterend; tegelijk troostend omdat je zoveel herkent. En van in de zetel thuis les volgen vonden mijn partner en ik super …”

Wie ben ik?

Mijn naam is Cindy Schepers. Ik heb 15 jaar ervaring als (relatie)therapeute en coach en ook als (stief)mama in mijn eigen samengesteld gezin. Ik durf wel zeggen dat ik zelf heel wat watertjes doorzwommen heb in mijn eigen relaties en heel goed weet wat valkuilen zijn en wat niet. Letterlijk honderden (stief)ouders en koppels heb ik reeds mogen begeleiden.

Het ophelderen van relaties en mensen tot bewustzijn brengen maakt me blij. Ik hou er van om te ervaren wie er voor me zit en hoe ik aansluiting kan vinden. Mijn streven is steeds een evenwicht te vinden in bijdragen aan het grotere geheel als een concrete vertaalslag te maken naar wat je precies te doen hebt en hoe. 

 

“Cindy, jij bent altijd to the point. Ik waardeer jouw respectvolle en hoopvolle benadering. Je weet het helder te brengen. Doe zo verder!”

 

Is het écht tijd voor verandering?

Je kan met dit traject starten na een verkennend gesprek met mij. Dit gesprek is samen met je partner en op afspraak, in mijn praktijk in Bierbeek of online (via Skype, Zoom, Whereby…).

Hoe meld je je aan voor dit verkennend gesprek?

Jij en je partner vullen elk deze vragenlijst in. 

Op basis van je antwoorden maak ik een eerste inschatting of de begeleiding door mij zinvol is. Daarna neem ik contact met jullie op en plannen we het verkennend gesprek in.

 

Veel gestelde vragen en hun antwoorden

Ik zie het niet zitten om mijn kinderen door nog meer veranderingen te loodsen. Heeft intekenen op een traject als dit dan wel zin?

In de begeleiding gaan we niet veranderen om te veranderen en houden we rekening met de noden van iedereen, zeker ook met die van de kinderen en wat zij aan kunnen. Het tempo van ‘de traagste’ proberen we zo veel mogelijk te respecteren. Het is aan jullie om te besluiten wat echt noodzakelijk is om te veranderen.

Tegelijk is het ook zo dat een samengesteld gezin niet hetzelfde is als een eenoudergezin. Er is meer volk in huis en wil je met elkaar samenleven dan zullen er hier of daar een paar dingen zijn die jullie moeten aanpassen om af te stemmen.

Heeft dit traject ook zin als de kinderen al wat ouder zijn of al het huis uit zijn?

Zeker en vast. De voorbeelden en de oefeningen zijn niet alleen voor mensen met kleine kindjes, maar zijn ook van toepassing op pubers, adolescenten of volwassen kinderen. Zolang jullie iets herkennen uit de omschrijving bovenaan deze pagina kunnen jullie veel leren uit dit traject.

Wij overwegen soms om uit elkaar te gaan. Is het niet te laat voor ons?

Voor mij bestaat er niet zoiets als een onomkeerbaar punt. Als jullie samen verder willen en bereid zijn te onderzoeken waar het nu fout loopt en waarom, dan zijn jullie welkom. Echter, het betreft een traject waarin training en coaching gecombineerd worden. Kunnen jullie nauwelijks nog met elkaar praten en zitten jullie echt met diepe kwetsures over wat er allemaal gezegd en gedaan is, dan raad ik individuele therapie of relatietherapie aan. Hiervoor kan je niet langer bij mij terecht en zoek je dus best een therapeut waar jij je goed bij voelt.

Kan ik dit traject ook zonder partner volgen?

Nee, dat kan niet. De hele opzet en de meeste oefeningen zijn bedoeld om samen te doorlopen en/of te bespreken. Wil je partner niet mee doen of wil je niet dat je partner mee doet, dan is dit traject niet aan de orde. 

Ook op het verkennend gesprek verwacht ik jullie beide samen. Ja, ook als jullie er van overtuigd zijn dat slechts één van jullie twee hulp nodig heeft 🙂

Waarom werk je niet met losse sessies?

Het is een coachingstraject waarbij alle onderdelen hun plek hebben. Vergelijk het met rijles volgen: daar stop je toch ook niet als je hebt leren gas geven maar nog niet hebt leren remmen?

De gesprekken dienen niet om brandjes te blussen, te ventileren of een crisis te overleven, maar zijn bedoeld om vaardigheden te leren en inzichten te verwerven. Er zit een opbouw in en het is voor mij enkel zinvol het geheel te doorlopen. Dus: wil je enkel je verhaal doen en mijn mening horen, dan ben je niet aan het juiste adres.

Aan hoeveel sessies mogen we ons verwachten en wanneer vinden die plaats?

Het aantal sessies hangt van jullie situatie af en wat je te leren hebt. Tijdens het verkennend gesprek evalueer ik dat. Ik hou daarbij rekening met hoe goed jullie al kunnen praten over gevoelige onderwerpen en hoe dat gaat, wat de impact van het contact met de ex-partner is, hoe de relatie tussen stiefouder en stiefkinderen er uit ziet, hoe vast je zit in eigen patronen en overtuigingen en hoe je met je emoties en triggers omgaat. 

De gesprekken gaan door op afspraak. Bij voorkeur wekelijks of tweewekelijks. Avondconsultaties zijn daarvoor mogelijk zolang mijn agenda dat toelaat.

Onze situatie is gewoon onmogelijk: de situatie met de ex lijkt alles bepalend. Heeft dit dan zin?

Deze begeleiding is niet geschikt wanneer één van jullie verstrikt zit in een allesverslindende vechtscheiding. Je kan met dit traject aan de slag als je bereid bent te kijken op welke manier de ex bij jou ‘binnen komt’, hoe jij je laat bepalen. Een grote focus ligt op je bewust worden van hoe jij reageert op wat je overkomt. Ben je daartoe niet bereid, dan is dit niks voor jullie.

Wat als de kinderen niet willen meewerken? Kunnen zij ook bij dit traject betrokken worden?

Dit traject is geen quick fix en ik kan niet 100% garanderen dat de kinderen zich open gaan stellen voor jullie plannen. In sommige situaties zitten ze echt klem tussen hun beide ouders en zorgen ze voor zichzelf door zich af te sluiten van de ene of de andere. Goed ouderschap betekent in dat geval dat we hun houding respecteren. We gaan niet in machtsstrijd, maar zoeken hoe je de deur open kan houden en betrokken kan blijven op hun leven. We kunnen ook kijken hoe je met hen terug het gesprek kan aangaan.

Het traject focust op jullie vaardigheden, kennis en houding als volwassenen. Ik help jullie de kinderen begeleiden. Zij worden dus niet mee op gesprek verwacht.

 

Zit je met andere vragen?

Vul het formulier hieronder in en ik neem contact met je op.

Wil je samen met mij bekijken of dit traject voor jullie geschikt is, neem dan contact met me op voor het verkennend gesprek. Dat doe je door elk deze vragenlijst in te vullen >>>

Alvast bedankt voor je vertrouwen.