Foto

Meer evenwicht in 4 stappen

 

Zijn er één of meer kinderen uit een vorige relatie? Dan gaan jullie door een proces van zoeken en afstemmen wil je goed kunnen samenleven. Van blij en hoopvol, naar uitdagend, moeilijk of pijnlijk. Leer je hieruit, dan opent zich een weg van meer verbinding en harmonie en wordt het samengesteld gezin steeds meer een echte thuis.

 

Ik begeleid je door dit veranderproces aan de hand van 4 stappen.

 

Welke vorm van begeleiding, coaching of programma je ook bij me volgt, we werken steeds met deze stappen. Soms in volgorde, soms met nadruk op één stap, soms kris kras door elkaar. Het hangt af van wat jij wil en wat nodig is.

 

STAP 1: TERREIN VERKENNEN

Een samengesteld gezin is anders. De ene is de ouder van het kind, de andere niet. Er zijn verschillende gewoonten, je hebt het een en ander meegemaakt en bovendien is er die andere ouder die een stempel drukt.

Kortom, de gezinsstructuur is anders. Je begeeft je op nieuw terrein, ook al ben je nog steeds diezelfde mens met de behoefte graag gezien te worden en respect te ervaren. Voor jezelf en de kinderen.

En dus is de eerste stap: het terrein verkennen. Weten wat er komt kijken bij dit gezin, welke uitdagingen er zijn, wat realistisch is en wat niet. Zodat je een helder kompas hebt in moeilijke situaties waar emoties of spanningen je blik neigen te vertroebelen.

Alvast een spoiler alert: ook een samengesteld gezin kan een leuk en verrijkend, warm nest worden.

 

STAP 2: BOUWEN AAN AUTHENTIEKE RELATIES

Uiteindelijk draait alles om hoe het contact met elkaar verloopt. Respecteren jullie elkaar en geef je het gevoel dat je mag zijn wie je bent? Ook als het over moeilijke dingen gaat?

In deze stap sleutelen we aan de relaties. Want dit is waar 99% van de mensen verloren loopt: we bedoelen het goed en zien elkaar graag, maar in het uitdagende spanningsveld trappen we net iets te gemakkelijk op elkaars tenen. Dan gaat het ongewild van kwaad naar erger en komt er afstand in plaats van nabijheid.

Dus: Hoe blijf je verbonden met je partner als het spannend wordt? Hoe geef je de kinderen het gevoel dat je er voor hen bent en ze bij je terecht kunnen? Hoe stel je grenzen zonder af te wijzen? Hoe bouw je de relatie uit met een stiefkind dat niet op jou zit te wachten? Hoe komt er rust als jullie allemaal samen zijn? Hoe krijgt de andere ouder (ex) een gepaste plek?

Geen nood, je mag gewoon jezelf blijven; er staat werken aan authentieke relaties 😊. Dus: weg met dat pokerface, op je tanden bijten en volhouden of wegcijferen.

Verbonden, echte relaties zijn het sluitstuk van een beter samengesteld gezin.

 

STAP 3: PRAKTISCHE HANDVATTEN

Allemaal goed en wel, maar hoe gaat het dan praktisch? In deze stap kijken we hoe je uitdagingen concreet aanpakt.

Hoe ga je concreet om met verschillende gewoontes? Hoe voed je op als de ene het anders ziet dan de andere? Als de ene de ouder is en de andere niet? Als het ene kind dit gezin maar niks vindt en het andere wel? Hoe verander je regels terwijl je de kinderen niet met nog meer veranderingen wil opzadelen? Hoe betrek je hen bij dit gezin en werk je samen aan harmonie? Wat zijn tips en tricks? Hoe vermijd je valkuilen?

Je hoeft het warm water echt niet opnieuw uit te vinden. Ik help je concreet op weg met do’s en don’ts. Met good practices van andere samengestelde gezinnen die jullie zijn voorgegaan. Hoe kunnen die toegepast worden in jullie situatie?

 

STAP 4: JIJ ALS DEEL VAN DE OPLOSSING

Met de eerste drie stappen kom je een heel eind. Maar er is meer. Relaties zijn namelijk als spiegels: ze laten je zien wie jij bent.

Als we verlamd worden door schuldgevoel, getriggerd door afwijzing, bang zijn om te vertrouwen of vast zitten in controle of perfectionisme dan is dat ontzettend belemmerend voor de uitbouw van de relaties en dus voor het gezin.

In deze stap ontwikkel je de betere versie van jezelf. We openen geen onnodige potjes maar kijken naar de kwetsbare mens achter je gedrag. Wat uit jouw verleden wordt nu wakker gemaakt en vraagt om rust? Hoe kan je anders met emoties omgaan? Welke overtuigingen houden je tegen? En hoe kan je meer mildheid kweken voor wie jij bent?

De samengestelde spiegel mag dan genadeloos confronterend zijn, als jij erin durft kijken beloof ik dat je relaties zich zullen verdiepen en dat je leven meer vervulling krijgt.

**

Wil je meer harmonie, liefde en verbinding in de relatie met je partner en de kinderen? Durf je iets nieuws toelaten? Bekijk hier mijn aanbod en neem contact met me op. We doen het samen, stapje voor stapje.