Foto

Samengesteld opvoeden plaatst een koppel voor

ingewikkelde dilemma's en roept heel wat vragen op.

Als ook jij in een nieuw samengesteld gezin woont, dan herken je dit vast :

• Wat als jij en je partner het niet eens zijn over het omgaan met de kinderen? Als jullie beiden een andere inzet van de kinderen verwachten in het huishouden, voor school, aan tafel, in de omgang met elkaar? Wat als jullie andere gewoontes hebben m.b.t. straffen en belonen?

• Wat als jullie het eens zijn geworden dat jullie meer op elkaar willen leren afstemmen, maar niet weten hoe dat moet? Hoe je de kinderen erbij betrekt zodat ze niet afhaken? Hoe verander je huisregels? En wat doe je als je merkt dat één van jullie zich niet aan die afspraken kan houden of met twee maten en gewichten werkt? Uit schuldgevoel of wat dan ook?

• Wat is de rol van de stiefouder? Moet je alles ondergaan en je op het achterplan zetten in de hoop later je rol uit te kunnen breiden? Op welke punten mag je beslist niet toegeven? Wat als je stiefkinderen je gezag niet accepteren? Of je partner je niet steunt als het er op aan komt?

Heb je beslist dat de opvoeding van je stiefkinderen je zaken niet zijn, maar merk je toch dat je je mening niet kan loslaten? Omdat je gelooft dat jouw ideeën waardevol zijn, omdat je denkt dat je partner het fout aanpakt of gewoon, omdat het sterker is dan jezelf?

• Mag je als stiefouder de kinderen rechtstreeks aanspreken als je de kinderen gedrag ziet stellen dat niet kan? En hoe doe je dat als je merkt dat de relatie met je stiefkind nog niet zo goed zit? Of is het enkel de ouder die hen moet terecht wijzen? Maar wat als je partner er niet is? Of het niet gezien heeft? Of het niet belangrijk vindt? En wat als je partner zegt dat je gerust zelf iets mag zeggen, maar je het eigenlijk niet wil of durft om niet de boeman te moeten zijn?

Wat is de rol van de gescheiden ouder in het samengesteld gezin? Wat als je de kerk in het midden probeert te houden, maar dat niet lukt? Dat er altijd wel iemand ontevreden is? Heb je de indruk dat je al veel toegegeven hebt aan je partner en dat het nooit genoeg lijkt? Dat er steeds nieuwe regeltjes bijkomen? Wat doe je als je merkt dat je kind zich niet goed voelt in jullie gezin of niet graag meer komt? Hoe praat je hierover met je partner zonder ruzie te krijgen? Wat als ook je ex zich hier in begint te mengen?

Opvoeding in een samengesteld gezin is een pittige uitdaging!

 

Bovenstaande vragen komen dan ook in allerlei varianten bij samengestelde koppels voor.

Als deze vragen onbeantwoord blijven, gaan ze een eigen leven leiden. Ze blokkeren de broodnodige gezinsvorming en het naar elkaar toegroeien. Jij en je partner hebben geprobeerd te praten of afspraken te maken, maar dat bracht blijkbaar geen zoden aan de dijk of leidde steevast tot hoogoplopende ruzies. Mogelijk gaan jullie deze onderwerpen nu uit de weg of veeg je ze onder de mat.

Dat lukt natuurlijk niet want je valt er steeds over.

Het gevolg is dat je ruzie maakt over soms de meest banale onderwerpen. Met spanning in huis en een verzuurde sfeer als resultaat.

 

Het kan ook anders

Koppels die constructief met deze vragen omgaan, laten zich niet uit het lood slaan door deze uitdagingen.

Integendeel, ze vinden antwoorden op hun vragen en leiden hun samengestelde gezinnen in goede banen. Het resultaat hiervan is dat ieder zijn plek vindt en meer respectvol met elkaar omgaat.

En dat geeft rust.

Leer dit zelf in de training ‘Succesvol Samengesteld Opvoeden’.

De verschillende modules van deze training volg je van bij je thuis, achter jouw computer of tablet. Het volgende komt aan bod:

 

1. Wat je precies mag verwachten van opvoeden in een nieuw samengesteld gezin (zodat je duidelijk weet waar je aan toe bent en je over een goed kompas beschikt)

 

Aan bod komen o.a.: Wat zijn precies de uitdagingen? Hoe vormt een samengesteld gezin zich doorheen de jaren? Wie heeft wat te zeggen? Wat is de rol van de stiefouder? Wat is de taak van de gescheiden ouder? Hoe combineer je beide rollen? Wat is belangrijk bij opvoeden? Wat mag je verwachten van kinderen die slechts deeltijds in jullie huis wonen? Wat kan je oplossen en waar leg je je beter bij neer? Wat zijn valkuilen? Hoe zit het met de verschillende loyaliteiten? Enz.

2. Hoe je de opvoedstrijd met je partner stopt (zodat jullie meer naar elkaar kunnen toegroeien in plaats van verder weg)

Aan bod komen o.a.: Welke vormen van opvoedstrijd bestaan er? Hoe ziet jullie eigen opvoedstrijd er uit? Waar gaat die strijd over? Hoe stap je uit de strijd? Hoe ga je om met veel voorkomende problemen zoals bvb. het gebruik van de badkamer, privacy van jullie slaapkamer, pubers, eetgewoontes, kinderen die niet meer willen komen, partners die volgens jou met twee maten en gewichten meten, respectloos gedrag? Enz.

3. Welke impact jij hebt om veranderingen door te voeren (zodat je niet langer het doen en laten van je huisgenoten hoeft te ondergaan en je meer vat krijgt op wat jij belangrijk vindt voor jezelf of je kinderen)

Aan bod komen o.a.: welke mentaliteitswijziging is nodig om tot verandering te komen? Wat laat je los en hoe doe je dat? Wat mag je zeker niet loslaten? Hoe ga je slimmer om met je emoties? Hoe kom je te weten wat jij echt wil? Wat kan je doen als je met tegenkanting te maken krijgt van de ex-partner of de kinderen? Hoe ga je om met schuldgevoel of controledwang bij jezelf of je partner? Enz.

4. Hoe je effectief veranderingen doorvoert en tot nieuwe afspraken komt (zodat het ook echt verandert, want daar doe je het tenslotte voor!)

Aan bod komen o.a.: welke veranderingen zijn nodig? Wie moet met wie praten? Wat als je partner niet wil meewerken? Hoe laat je vriendelijk maar duidelijk weten wat je wil? Hoe ga je om met weigering om je stiefkinderen rechtstreeks aan te spreken? Hoe stem je de opvoedstijlen beter op elkaar af zonder dat de kinderen afhaken? Hoe maak je afspraken over gevoelige onderwerpen? Hoe hou je de verbinding met je partner? Enz.

Het resultaat is beter begrip en respect voor elkaar.

 

Ga vandaag nog met deze training aan de slag!

 

Voor deze training hoef je niet ver te reizen of op zoek te gaan naar een babysit. Na aankoop krijg je een link naar de online lesomgeving waar je alle video’s, artikels, opdrachten en instructies kunt vinden.

De verschillende lessen kan je op je eigen tempo, alleen of samen met je partner, doornemen. Zo zijn jullie er zeker van dat je de stof eigen kan maken en niets mist.

Het enige wat je nodig hebt is een computer, laptop of tablet met internetverbinding. Schrijf je hier in >>>

Bonus

Bij deze training ontvang je deze extra’s:

Je ontvangt de speciale lesmodule ‘Bouw een band met je stiefkind’. Hierin leer je wat helpend is om de band te ontwikkelen, ook als het nu niet goed loopt of als er verschillende stoorzenders zijn die het uitwerken van een goede relatie in de weg lijken te staan.

Investering

De prijs voor je deelname aan deze online training bedraagt 149 euro incl. btw. schrijf je hier in >>>

 

Veel gestelde vragen:

Volg ik de training alleen of samen met mijn partner?

  • Je kan kiezen. Er zijn oefeningen voorzien die jullie als koppel samen kunnen doen, maar je krijgt evengoed handvatten om zelf aan de slag te gaan. Een belangrijk uitgangspunt van de training is namelijk dat ieder bij zichzelf moet beginnen en dat dat de beste kans op slagen heeft. Omdat je het lesmateriaal kan herbekijken, kan je zelfs beslissen om je partner er toch bij te betrekken terwijl je dat aanvankelijk niet van plan was.

Komen ook onderwerpen aan bod als pubers, ADHD,… ?

  • De focus ligt op het omgaan met uitdagingen bij samengesteld opvoeden. Het onderwerp pubers komt kort aan bod, maar dit is geen training dat je alles leert over opvoeden van pubers, omgaan met huilbaby’s enz. Evenmin ga ik in op speciale uitdagingen die komen kijken bij kinderen met adhd, autisme… of andere bijzondere opvoedvraagstukken.

De situatie in ons gezin is al jaren slecht. Heeft deze training zin voor ons?

  • Dat hangt er van af. Ik ga er van uit dat we altijd uit het verleden kunnen leren en een nieuwe situatie kunnen creëren als we daar echt achter staan en bereid zijn radicale veranderingen door te maken. De training heeft echter geen zin bij acute crisis of als je speelt met de gedachte om te scheiden.

Wat als ik vragen heb tijdens de training?

Hoeveel tijd neemt de training in beslag?

  • Dit verschilt per persoon, maar ik beveel toch aan om ongeveer 1 à 2 uur per week vrij te maken om de lessen te bekijken en de opdrachten te maken en dit gedurende een periode van ongeveer 3 maanden. Aangezien jij zelf het tempo bepaalt, kan je meer of minder tijd voorzien naargelang het je uitkomt. Het belangrijkste is dat je beseft dat deze training jouw inzet zal vragen.

Werkt dat wel zo een online training?

  • Met de nodige discipline en de durf om vragen te stellen en je te laten helpen in bijvoorbeeld de Facebookgroep, kan je heel veel leren van deze online formule. Het handige is dat je lessen zo vaak als je wil kan herbekijken zodat je je de kennis en vaardigheden echt eigen kan maken op jouw tempo.

Wat gebeurt er precies als ik me inschrijf? Kan ik meteen met deze training aan de slag?

  • Nadat je de betaling uitgevoerd hebt, ontvang je een mailtje met de factuur en met de aanmeldlink. Klik op die aanmeldlink en maak een account aan op de online leeromgeving. Daarna is het even wachten tot ik de betaling gecontroleerd heb en je account goedgekeurd heb. Ik streef er naar dit zo snel als mogelijk voor je in orde te brengen. Daarna kan je aan de slag! Je ontvangt nadien een vrijblijvende uitnodiging tot deelname aan de besloten Facebookgroep. Ook je partner kan aan deze Facebookgroep deelnemen indien gewenst.

Heb je nog vragen over deze training? Aarzel niet ze mij te stellen via het contactformulier >>>

 

Schrijf je hier in >>>

 

De algemene verkoopsvoorwaarden zijn van toepassing bij de aankoop van deze training.